Poslanik ne može u izvršnu vlast

Izvor: B92, 13.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Poslanik ne može u izvršnu vlast"

Beograd -- Odbor za rešavanje o sukobu interesa dostavio Skupštini i RIK-u pravni stav prema kome poslanik ne može biti u izvršnoj vlasti

Odbor je, za razliku od Republičke izborne komisije, koja je takođe to pitanje ranije razmatrala, protumačio da u funkcionere izvršne vlasti spadaju predsednici opština i gradonačelnici. Republički odbor je naveo da Ustavom i Zakonom, međutim, nije isključena mogućnost da narodni poslanik bude i odbornik u skupštini opštine ili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << grada.

Postojanje sukoba interesa utvrđuje Republički odbor, koji može da izrekne meru nejavnog i javnog upozorenja, s preporukom za razrešenje s funkcije u slučaju nepoštovanja zakona.

Ustav Srbije propisuje da narodni poslanik ne može biti, pored ostalog, funkcioner u organima izvršne vlasti.

RIK je ranije zauzeo stav prema kojem je moguće da gradonačelnici i predsednici opština budu istovremeno i narodni poslanici, ali je SRS tražio od Ustavnog suda Srbije da oceni ustavnost tog stava.

Ustavni sud za sada ne funkcioniše jer je predsednik, koji jedini može da zakaže sednicu, stekao uslove za penziju. Novi saziv parlamenta bi trebalo da, u skladu sa novim ustavom, izabere 15 sudija Ustavnog suda.

Novi ustav Srbije propisuje da su lica koja su na javnim funkcijama u pokrajinskim i lokalnim organima dužna da u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu Zakona usklade svoj položaj sa odredbama Ustava o nespojivosti funkcija.

Transparentnost: Pomak u primeni zakona

Antikorupcijska organizacija Transaprentnost Srbija ocenila je da je značajno što je Odbor za rešavanje sukoba interesa usvojio takav pravni stav.

"Naša organizacija je i u mnogim ranijim prilikama ukazivala da gradonačelnici i predsednici opština ne mogu dovoljno efikasno da obavljaju istovremeno tu funkciju sa funkcijom narodnog poslanika, jer jednostavno ne mogu da se nalaze u isto vreme na dva mesta", izjavio je Beti programski direktor Transaprentnosti Nemanja Nenadić.

On je podsetio da iz novog ustava i Zakona o lokalnoj samoupravi jasno proizlazi da su te dve funkcije postale nespojive i ocenio da je dobro što je Odbor izneo jasan stav, nakon "ranijeg problematičnog stava Republičke izborne komisije".

Republički odbor za rešavanje o sukobu interesa dostavio je u ponedeljak Skupštini Srbije i RIK-u pravni stav prema kojem narodni poslanik ne može da bude istovremeno i funkcioner republičke, pokrajinske i lokalne izvršne vlasti.

Odbor je, za razliku od RIK-a, koji je takođe to pitanje ranije razmatrao, protumačio da među funkcionere izvršne vlasti spadaju i predsednici opština i gradonačelnici.

Na jutrošnjoj sednici RIK se nije bavio tim stavom Republičkog odbora za sprečavanje sukoba interesa.

Do sada su SRS i koalicija DSS-NS saopštili da su pri predaji spiska poslanika poštovali stav Odbora. SRS je zatražio od Ustavnog suda Srbije i da oceni ustavnost ranijeg stava RIK-a da predsednici opština mogu da budu poslanici.

Proroković: DSS i NS uvažile stav Odbora

"Koalicija Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije uvažila je pravni stav Republičkog odbora za rešavanje o sukobu interesa da narodni poslanik ne može da bude istovremeno i funkcioner republičke, pokrajinske i lokalne izvršne vlasti", rekao je Beti funkcioner DSS-a Dušan Proroković.

On je rekao da na listi poslanika te koalicije, koja je sinoć dostavljena Republičkoj izbornoj komisiji, nema nijednog republičkog, pokrajinskog i lokalnog funkcionera.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.