Poslanicima manje vremena za debatu

Izvor: Politika, 30.Apr.2010, 00:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanicima manje vremena za debatu

Nacrt poslovnika predviđa smanjenje broja skupštinskih odbora sa 28 na 15

Prema radnoj verziji poslovnika o radu, koji srpski parlament mora da usvoji do kraja juna, parlament će ubuduće imati duplo manje vremena na raspolaganju za raspravu o ratifikaciji međunarodnih ugovora, moći će da debatuju dva sata, ali će zato o nekim drugim zakonima moći da raspravljaju sat više nego sada, ukupno šest sati, saznaje „Politika”.

U radu radne grupe koja priprema >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << novi poslovnik, osim LDP-a, za sada ne učestvuju ostale opozicione stranke. Međutim, zanimljivo je da je u radnoj verziji teksta, koju su pripremile stručne službe, nekoliko ključnih rešenja definisano na predlog Zorana Šamija (DSS).

Tako je, na primer, na Šamijev predlog, u poslovnik uvršteno rešenje po kome predlagač određenog akta ima na raspolaganju 60 minuta za diskusiju, kao i da se ovo ograničenje ne odnosi kada se raspravlja o nepoverenju, odnosno o poverenju vladi, ili članu vlade i o budžetu.

Prema predloženom tekstu u koji je „Politika”, imala uvid, postojaće dve vrste postupka za raspravu – redovni i hitan, a oba mogu biti:osnovni, skraćeni i poseban.

Ovi postupci se razlikuju u dužini debate. Tako će rasprava po osnovnom postupku trajati šest sati (predlog Zorana Šamija, koji je prihvaćen), u skraćenom tri sata, a u posebnom (usvajanje međunarodnih ugovora) dva sata.

Predloženo je, takođe, da u toku jednog zasedanja grupa od najmanje 50 poslanika, može najviše dva puta da predloži da se produži vreme određeno za raspravu, sada to može svaki poslanik.

Predloženo je i smanjenje broja skupštinskih odbora sa 28 na 15 spajanjem nekih odbora. Međutim, sadašnji Odbor za odbranu i bezbednost bio bi podeljen na Odbor za odbranu i Odbor za unutrašnje poslove.

Posebna novina je uvođenje Odbora za mandatsko-imunitetska pitanja, koji bi se bavio samo imunitetskim pitanjima, a odlučivao bi, između ostalog, i o zahtevu za odobravanje, ako do toga dođe, pritvora povereniku za informacije od javnog značaja i za članove Saveta Državne revizorske institucije. A bio bi formiran i odbor za budžet.

----------------------------------------------

Poslanička pitanja samo jednom mesečno

Prema predloženim rešenjima, poslanici ubuduće ne bi, kao sada, imali pravo da utorkom i četvrtkom po sat vremena na početku sednice usmeno postavljaju pitanja vladi. Za usmena poslanička pitanja bio bi rezervisan poslednji petak u mesecu, a poslanici bi imali na raspolaganju 180 minuta za pitanja.

Antrfile: Izvod sa glasanja dostupan novinarima

Prema predloženim rešenjima, računarski izvod svakog glasanja dostavljao bi se nadležnim skupštinskim službama, kako bi uvid u njega stavile na uvid predstavnicima javnog informisanja. To znači da bi novinari mogli da vide i objave kako je ko o nekom zakonu, ili amandmanu glasao.

M. Čekerevac

[objavljeno: 30/04/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.