Poslanici završili raspravu o izmenama Zakona u oružju - nastavak sutra VIDEO

Izvor: B92, 02.Mar.2020, 20:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici završili raspravu o izmenama Zakona u oružju - nastavak sutra VIDEO

Poslanici Skupštine Srbije završili su u ponedeljak uveče načelnu raspravu o Predlogu izmena Zakona o oružju i municiji.

Izmenama Zakona se pomera rok sa 5. marta 2020.godine za dve godine za preregistraciju oružja.

Skupština će rad će nastaviti sutra, a na dnevnom redu su Predlog zakona o potvrđivanju protokola o izmenama i dopunama Konvencije o zaštiti lica u odnosu na automatsku pbradu ličnih podataka, kao i Predlog zakona o potvrđivanju Aneksa 1 Sporazuma >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o ekonomskoj i tehnološkoj saradnji između Vlade Srbije i Vlade Azerbejdžana.

Pred poslanicima su i Predlog odluke o izmenama Odluke o razrešenju i imenovanju članova i zamenika članova RIK-a koji je podnela poslanička grupa Stranka moderne Srbije.

Parlamentarci su danas podržali izmene zakona u načelnoj raspravi, a o njima će se najverovatnije glasati u sredu.

Tokom rasprave o izmenama Zakon o oružju i municiji, poslanik Srpske radikalne stranke Božidar Delić ocenio je da prethodni rok nije bio realan, jer se prvi put od svih vlasnika oružja tražio i zdravstveni pregled, dok je socijalista Neđo Jovanović najavljujući podršku zakonu rekao da se ne sme dozvoliti da se građani zbog stalnog odlaganja oglušuju o svoje obaveze.

Produženje roka nije sporno, rekao je poslanik Stranke moderne Srbije Aleksandar Stevanović i ocenio da je neophodno bolje planiranje zakona, jer se, kaže, i ranije dešavalo da su zakoni donošeni, a da nema administrativnih kapaciteta za primenu.

Poslanik na listi Srpske napredne stranke Marijan Rističević, jedan od predlagača izmena Zakona o oružju i municiji, rekao je da se izmenama zakona rok za preregistraciju oružja sa 5. marta 2020.godine pomera za dve godine.

On je ocenio da je rok od dve godine primeren i da bi MUP i RTS trebalo da na svaka tri meseca podsećaju građane na rok koji, kaže, nije beskonačan.

Prema Rističevićevim rečima, oko pola miliona građana nije pokrenulo postupak za zamenu oružanog lista, ocenjujući da je jedan od razloga i komplikovana procedura.

"Verujem da zakon nije završen i da u naredne dve godine eventualno može da se donese novi ili da se postojeći popravi”, rekao je Rističević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.