Poslanici u novoj sali 17. marta

Izvor: RTS, 07.Mar.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici u novoj sali 17. marta

Prva sednica republičkog parlamenta u obnovljenom zdanju Doma narodne skupštine mogla bi da bude zakazana 17. marta.

Rekonstrukcija velike sale Doma narodne skupštine privodi se kraju. Ako sve bude po planu, prva sednica bi mogla da bude zakazana 17. marta.

Obnovu Doma narodne skupštine, koji je 5. oktobra 2000. godine pretrpeo oštećenja, nadgledaju stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Velelepnoj sali, treba vratiti autentičan izgled iz >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 1936. godine, a istovremeno je modernizovati. Brinulo se o svakom detalju, jer svaki je neprocenjive umetničke vrednosti.

Novina su mikrofoni za poslanike, jer će ubuduće govoriti sa mesta. Uveden je elektronski sistem za glasanje. Većina aktivnosti biće preneta u Dom, ali i dalje ćemo imati dve skupštine.

"Ovde ima mnogo velikih prostorija koje se ne mogu pregrađivati i koje ne mogu biti u funkciji individualnog rada, ali će za rad poslaničkih grupa, za rad u danu zasedanja biti stvoreni svi uslovi", kaže sekrtetar Skupštine Srbije Veljko Odalović.

Odalović je rekao i da će se zadržati i jedan deo prostora koji se sada koristi.

Prema autentičnim crtežima Nikole Krasnova, na centralni podijum postavlja se predsednički sto, kakav je postojao u doba Kraljevine Jugoslavije. Ispred njega su mesta za Vladu.

Poštujući demokratiju, poslanici ministrima više neće gledati u leđa, kaže Svetlana Ivančević iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

"Podijum je napravljen tako da se vraća u autentično stanje i da se licem u lice gledaju poslanici zajedno sa predsedništvom i članovima Vlade", rekla je Ivančević.

Za direktne televizijske prenose, postavlja se mnoštvo kamera, a još se traži idealno rešenje za improvizovanu režiju kojoj prema umetničkim kriterijumima, nije mesto u crvenom salonu.

U obnovu velike sale Doma narodne skupštine uloženo je 16,5 miliona dinara. Mnogo više novca potrebno je za obnovu kompletnih instalacija, fasade i zelenila oko zgrade, i to je posao koji će trajati narednih nekoliko godina.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.