Poslanici sutra raspravljaju o zaduživanju Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Nov.2010, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici sutra raspravljaju o zaduživanju Srbije

BEOGRAD -

Poslanici republičkog parlamenta završili su razmatranje predloženog zakona o zadužbinama i fondacijama, a rad će nastaviti sutra objedinjenom načelnom raspravom o šest akata o zaduživanju Srbije kod komercijalnih banaka, kao i o međudržavnoj saradnji u oblasti carina.

U raspravi o Predlogu zakona o zadužbinama i fondacijama, opozicija je kritikovala taj akt, a najveći broj zamerki odnosio se na to što, kako su rekli, ne sadrži odredbe o zadužbinama >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na Kosovu I Metohiji.

Zbog toga je, kako su opozicionari rekli, taj zakonski akt neustavan, a to su kao problem istakli i poslanici SPS-JS i PUPS-a.

O zadužbinama

Ministar kulture Srbije Nebojša Bradić izjavio je danas da Predlog zakona o zadužbinama i fondacijama treba da bude važan podsticaj za istaknute i bogate pojedince da svojoj zemlji ostave dela za buduća vremena.

Obrazlažući predloženi zakon u Skupštini Srbije, Bradić je kazao da srpska kultura ima brojne primere darodavaca koji su gradili Srbiju i bez kojih kultura ne bi bila ono što je danas.

"Danas više pažnje posvećujemo donatorima i sponzorima a važnu instituciju mecena pomalo zaboravljamo. Sponzori razmišljaju o svojim ciljevima, donatori o našim ciljevima, a mecene o našem sutra. Tu oblast mi želimo da zaštitimo", kazao je Bradić.

Namera je da se ti istaknuti pojedinci, kako je naveo Bradić, ohrabre i podstaknu da njihovo delo bude sačuvano za buduće generacije.

"Predloženi zakon o zadužbinama i fondacijama treba da postavi novi okvir da bi se ta oblast dalje razvijala", kazao je ministar kulture.

Skupština će sutra razmatrati predlog za potvrđivanje šest sporazuma o zaduživanju Srbije kod komercijalnih banaka.

Poslanici će razmatrati Predlog zakona o zaduživanju Srbije kod nekoliko banaka koje su dale zajedničku ponudu i Predlog zakona o davanju garancije Srbije bankama Sosijet dženeral (Societe Generale) i Unikredit (Unicredit) u vezi sa zaduženjem aviokompanije Jat ervejz.

Na dnevnom redu je i Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora Vlade Srbije i kineske Eksport import banke o državnom koncesionalnom zajmu za sistem za inspekciju kontejnera NUCTECH.

Poslanici će razmatrati i Predlog zakona o potvrđivanju dopuna Konvencije o stvaranju Saveta za carinsku saradnju, kao i potvrđivanje Sporazuma vlada Srbije i Ukrajine o uzajamnoj pomoći u carinskim pitanjima.

Poslanici su danas u načelu razmotrili 15 zakonskih predloga od ukupno 36, koliko se nalazi na dnevnom redu sednice.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.