Poslanici se vraćaju u skupštinske klupe

Izvor: RTS, 23.Avg.2009, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici se vraćaju u skupštinske klupe

Posle letnje pauze, poslanici Skupštine Srbije, trebalo bi da nastave rad za sedam dana, 31. avgusta. Poslanici će se izjašnjavati o 24 zakonska predloga sa poslednje vanredne sednice.

Poslanici Skupštine Srbije, posle letnje pauze, trebalo bi za sedam dana, 31. avgusta, da se vrate u poslaničke klupe i izjasne o 24 zakonska predloga sa poslednje vanredne sednice.

Poslanici bi po povratku u skupštinsko zdanje trebalo da se, između ostalog, izjasne i o izmenama >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zakona o javnom informisanju, oko koga se gotovo dva meseca vodi intezivna polemika u javnosti.

Usvajanje tog vladinog zakonskog predloga i dalje je neizvesno, jer socijalisti čvrsto stoje na stanovištu da će prilikom glasanje biti uzdržani, a Liberalno demokratske partija, zahvajujući čijim bi glasovima zakon moga da "prođe", još nije iznela konačan stav.

Da bi taj predlog zakona bio usvojen neophodno je da taster "za" pritisne više od polovine prisutnih poslanika, pa je tako, ako u sali bude svih 250 narodnih predstavnika, potrebno da za njega glasa 126.

Predlog izmena zakona o javnom informisanju prvobitno je predviđao da mediji moraju da imaju obavezan osnivački ulog od 50.000 evra, kao i rigorozne kazne za povrede tog zakonskog akta, ali je vlada, posle kritika strukovnih udruženja, amandmanima ukinula obavezu osnivačkog kapitala i smanjila visinu zaprećenih kazni.

Veliko intresovanje javnosti izazvao je i Predlog zakona o prostornom planiranju i izgradnji, koji predviđa legalizaciju objekata koji su bespravno izgrađen, i do momenta stupanja zakona na snagu.

Prvobitnim tekstom legalizacija divlje gradnje bila je omogućena za objekte izgrađene do 13. maja 2003. godine, međutim vlada je, na inicijativu gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, usvojila amandman kojim je to prošireno i na objekte napravljene do stupanja zakona na snagu.

Razmatran set zakona iz oblasti zdravstva 

Poslanici su tokom petnaestodnevnog rada razmatrali i set zakona iz oblasti zdravstva, među kojima je i Predlog o lečenju neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognutog oplođenja, koji prvi put u Srbiji reguliše tu materiju.

Ukoliko taj zakon bude usvojen, ženama koje ne žive u bračnoj ili vanbračnoj zajednici, u tačno propisanim okolnostima omogućena vantelesna oplodnja.

Skupština Srbije razmatrala je i predloge osam zakona iz oblasti pravosuđa vezanih za krivični postupak.

Ukoliko parlament poslednjeg dana avgusta usvoji predlog Zakona o izmenama i dopunama krivičnog zakonika, "olako komentarisanje" sudskih odluka biće sankcionisano.

Javno komentarisanje sudskih postupaka i ometanje pravde ubuduće će predstavljati krivično delo i sve izjave vezane za sudski postupak, čija je namera da povrede pretpostavke nevinosti i nezavisnosti suda, kao i pozivanje na neizvršenje sudskih odluka i sprečavanje nosilaca pravosudnih funkcija u vršenju njihovih dužnosti, biće strogo sankcionisano.

Zakonom je proširen i krug onih čije će ugrožavanje sigurnosti i života biti strožije sankcionisano, pa će tu zaštitu pored predsednika Srbije, premijera, predsednika parlamenta, pojedinih nosilaca pravosudnih funkcija, uživati ministri, poslanici i "osobe koje obavlja poslove od javnog značaja u oblasti informisanja".

Poslanici republičkog parlamenta, pored pomenutih zakonskih predloga, trebalo bi da se izjasne i o predlozima zakona o kulturi, o saradnji sa međunarodnim krivičnim sudom, izmenama i dopunama zakona o izvršenju krivičnih sankcija, o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala.

Takođe, glasaće i o predlozima zakona o izvrženju kazne zatvora za krivična dela organizovanog kriminala kao i o izmenama i dopunama Zakonika o krivičnom postupku i Predlogu zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Najviše zakonodavno telo odlučivaće i o predlozima zakona iz oblasti obrazovanja - o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima, kao i o zakonima iz oblasti urbanizma i građevine - Predlogu zakona o državnom premeru i katastru, o socijalnom stanovanju, o fondu za zaštitu životne sredine.

Pred poslanicima je i odluka o setu zdravstvenih zakona - predlozima zakona o javnom zdravlju, o transfuziološkoj delatnosti, transplantaciji organa i transplantaciji ćelija i tkiva.

Poslanici će 31. avgusta glasati i o Predlog zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina i predlozima zakona o potvrđivanju dva finansisjska ugovora.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.