Poslanici raspravljali o amandmanima i posle ponoći

Izvor: N1 televizija, 07.Okt.2016, 00:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici raspravljali o amandmanima i posle ponoći

Skupština Srbije nastavila je i posle 22 časa raspravu o amandmanima na izmene Zakona o finansiranju lokalne samouprave koje predviđaju preraspodelu sredstava sa lokala na Republiku.

Poslanici vladajuće većine ocenili su tokom rasprave da su predložene izmene Zakona o finansiranju lokalne samouprave dobre jer je prethodni akt iz 2011. godine "narušio budžetsku ravnotežu i napravio minus od 40 milijardi u budžetu, dok je novac trošen na tekuću potrošnju".

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << rečima poslanika opozicione Srpske radikalne stranke Zorana Krasića, suštinski problem lokalnih samouprava u Srbiji je neracionalno i neefikasno trošenje sredstava.

"Predloženi zakon kao ni amandmani, ne rešavaju taj problem. To što nešto pokušavate matematički da usaglasite, ne rešava naše probleme. Nama je potreban sistemski propis umesto politike 'drži vodu dok majstori odu'", kazao je Krasić.

Poslanik Socijaldemokratske stranke (SDS) Marko Đurišić ocenio je da je suština predloženog zakona da se Srbija dodatno centralizuje, "ekonomski i politički".

"Ovo je štetan zakon jer uzima od lokalnih samouprava skoro pet milijardi dinara. Nisam čuo šta vlada namerava da uradi sa tih pet milijardi, da li će možda raspisati projekte za naučne radnike koji nisu raspisani već dve godine", naveo je Đurišić.

Goran Ješić iz Demokratske stranke upitao je zašto se prvim zakonom po formiranju nove vlade, umanjuju sredstva jednom nivou vlasti "ako u državi sve funkcioniše sjajno kao što vlast kaže".

"Ako umanjimo neka sredstva, nekog moramo da oštetimo. U trenutku kada premijer Aleksandar Vučić tvrdi da se nikad nije bolje živelo u Srbiji, ovakvo rešenje nije dobro", ocenio je Ješić.

Odgovarajući na kritike opozicionih poslanika, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić rekla je da su predloženim zakonom najmanje pogođene najsiromašnije lokalne samouprave a da je najviše sredstava oduzeto od Grada Beograda.

Ona je ocenila da predloženi amandmani nisu bili "ozbiljni" kao i da je rasprava o njima bila "farsa" koja dokazuje da ravnomerni regionalni razvoj nije bio poenta njihovih predlagača.

Poslanici su radni dan počeli u četvrtak ujutru u 10 časova raspravom o izboru sudija koje se prvi put biraju na tu funkciju, dok je rasprava o amandmanima na izmene Zakona o finansiranju lokalne samouprave počela u 18 časova.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.