Poslanici primaju tri prosečne plate za premalo rada

Izvor: Blic, 21.Sep.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici primaju tri prosečne plate za premalo rada

Političari su u Srbiji na samom vrhu po platama i na dnu po ugledu i poverenju. Primanja poslanika u Skupštini Srbije su viša od tri prosečne plate u Srbiji, a toliko primaju i brojni pomoćnici ministara, savetnici, generalni sekretari, gomila administrativaca, koji nas za sada nisu uverili da su ta primanja zaista i zaslužili.

- Visoke funkcionerske plate bile bi opravdane da nismo razvili sistem „političkog plena" i umnožili administrativno-politički aparat, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i kad bi njihov rad bio kvalitetan - kaže Zoran Stojiljković, profesor na Fakultetu političkih nauka.

Ponašanje i nerad poslanika u Skupštini svakako ne mogu da opravdaju činjenicu da su im plate, bez putnih troškova i naknada za parkiranje i slično, oko 105.000 dinara. Posebno iritira činjenica da tolike plate ima čak 250 ljudi, mada efektivno rade samo šefovi poslaničkih grupa, a ostali čine samo „glasačku mašinu". Srbija se po ovom problemu izdvaja od svih zemalja u regionu iako je na prvi pogled po visinama plata „uprosečena".

- Nije problem visina plate već ponašanje i brojnost članova državno-političkog aparata. Opravdano je da se plate najviših državnih funkcionera, koji su profesionalno dokazani, stručni, regrutovani iz elite društva, kreću kod nas do 2.000 evra, ali samo pod uslovom da zaista rade kompetentno i odgovorno. Kad bi poslanici zaista odlazili u izbornu bazu, aktivno radili u brojnim skupštinskim odborima i bili specijalizovani za određene oblasti, kad se njihov posao ne bi svodio na pasivno sedenje i glasanje onako kako glasa šef poslaničke grupe, apsolutno ne bih imao ništa protiv njihovih velikih plata. To ne bi bilo problematično ni građanima - kaže Stojiljković za „Blic".

U odnosu na druge zemlje u regionu Srbija se ističe naročito po brojnosti svoje administracije, koja se većinom ne može pohvaliti visokom profesionalnošću. Profesor Stojiljković ističe kao paradoks činjenicu da se funkcioneri, posle dvadeset godina bavljenja politikom u višestranačju, i dalje hvale da nisu profesionalni političari iako bi ka profesionalizmu trebalo da teže i on bi mogao da opravda njihova visoka primanja.

- Plate bi mogle da budu i veće da ima odgovarajućeg učinka i pod uslovom da nema konflikta interesa. Političari bi smeli da primaju samo poklone koji su dozvoljeni, morali bi da prijavljuju imovinu i ti podaci bi morali da budu dostupni. Veliki je problem i trgovina interesima, kojoj političari pribegavaju. Znači, dalje ruke od upravnih odbora. Potrebni su nam jasni standardi za dolaženje na određene funkcije, veća odgovornost, racionalna, a ne preglomazna politička struktura napravljena tako da se za svakog nađe poneko mesto - upozorava Stojiljković.

Đorđe Vuković, izvršni direktor CeSID-a, smatra da su plate ministara s obzirom na funkciju koju obavljaju niske. On dodaje da su u svetu poslovi u državnoj administraciji visoko plaćeni. „Loša plata može dovesti do negativne selekcije", kaže Vuković.

- Ali ključno pitanje je da li nama treba toliko poslanika. Njihov broj mogao bi da se smanji za duplo i da se vrši kontrola troškova. Ali stranke poslaničkim mestima kupuju ljude. Praktično, poslanici rade za partiju o trošku države - kaže Vuković.

On dodaje da se većim primanjima smanjuje korupcija i da je to princip u većini razvijenih zemalja. „Veliki novac imaju oni na ključnim mestima", ističe Vuković.

Milan Nikolić, direktor Centra za proučavanje alternativa, kaže da osnovni problem i nije u visini plate već nestručnosti zaposlenih.

- U odabiru kadrova presudna su partijska pravila. Tako i potpuno nesposoban mora da ima istu platu kao i neko ko je stručan. Takođe, kod nas je teško zadržati mlade stručnjake, eksperte, upravo zbog niskih plata. Oni odlaze iz administracije jer su najniže plaćeni, i to čak i ispod proseka. I to je ono što je problem. Krut sistem u kome je ogromna razlika u visini plate između, primera radi, ministra, pomoćnika i mladog stručnjaka - kaže Nikolić. On kaže da se, „ako želite kvalitetne ljude, njima mora dati visoka plata, jer će im privatnici i strane kompanije ponuditi više i oni će otići".

- Međutim, kod nas je na delu i uravnilovka. U ministarstvima imate nestručne ljude koji primaju visoke plate koje nisu osnovni problem, već nestručni kadar. Tako imamo gomilu nesposobnih - zaključuje Nikolić.

Odnos prosečne plate i plate funkcionera

premijer, poslanik

Srbija 1:4 1:3

Crna Gora 1:2 1:1

Hrvatska 1:4 1:3

Republika Srpska 1:6 1:4

BiH (Federacija) 1:6 1:9

Makedonija 1:4 1:4

Rumunija 1:3 1:3

Hrvatski funkcioneri najplaćeniji u regionu

premijer, ministri, poslanici, prosečna plata*

Srbija 1.508 1.281 1.363 412

Crna Gora 900 800 412 403

Hrvatska 3.214 2.571 2.285 686

Republika Srpska 2.500 2.000 1.750 384

BiH (Federacija) 2.450 2.277 3.000-3.500 370

Makedonija 1.100 1.050 1.000 250

Rumunija 1.050-1.310 1.270-1.140 1.450 374

*sva primanja izražena u evrima

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Visoke zarade političara

Izvor: B92, 22.Sep.2008, 02:37

Beograd -- Primanja poslanika u Skupštini Srbije su viša od tri prosečne plate u Srbiji, piše "Blic"... Toliko primaju i brojni pomoćnici ministara, savetnici, generalni sekretari, gomila administrativaca. "Visoke funkcionerske plate bile bi opravdane da nismo razvili sistem 'političkog plena'...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.