Poslanici pohvalno o dualnom obrazovanju, kritike opoziciji i profesorima

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Jan.2020, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici pohvalno o dualnom obrazovanju, kritike opoziciji i profesorima

U raspravi o setu zakona iz oblasti obrazovanja, neki poslanici vladajuće koalicije govorili su o zakonima, dok su drugi kritikovali bivšu vlast i deo opozicije koji je najavio da će bojkotovati izbore, kao i brojne univerzitetske profesore.

Predsednik Narodne seljačke stranke Marjan Rističević rekao je da je zabrinut za studente koje podučava akademik Dušan Teodorović za kojeg kaže da je "pobegao na agresorsku stranu u Ameriku želeći da izbegne da u ratnim uslovima >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << predaje svojim studentima" ili Jovo Bakić za kojeg kaže da bi studente "mogao da obučava po ustaškom modelu kako pustiti Savom i Dunavom političke protivnike".

Rističević je rekao da profesorka Danica Popović može da predaje kako se prepisuje od kolege, a Beogradski univerzitet optužio je da je podložan političkim pritiscima "drugosrbijanske elite".

"Zamislite nekoga koga obučava Vesna Pešić sa tom pričom- cev u glavu. Ukoliko ste mislili na sebe, onda kažite stavite cev na glavu, a ukoliko kažete da stavite cev nekome u glavu, to znači da mislite da to treba uraditi nekom drugim" objasnio je Rističević.

Niz kritika na račun bivše vlasti izneo je i poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Orlić koji je istakao da su oni kritikovali sve poteze vlasti, ali da sada shvataju da nisu bili u pravu.

Orlić kaže da se neki poslanici Demokratske stranke kao što je Balša Božović i Aleksandra Jerkov sada kaju što su ušli u koaliciju sa Boškom Obradovićem i Dverima, ali da je sada kasno i da "su se na to sveli" i da su "sami odabrali".

Orlić kaže da je opozicija kritkovala i kineske investicije i dualno obrazovanje i dodao da veruje da će vremenom i oko tih tema shvatiti da nisu bili u pravu.

Kako je istakao, za dobro rešenje dualnog obrazovanja zaslužan je lično predsednik Aleksandar Vučić koji se prvi založio za tu ideju.

Poslanik Socjaldemokratske partije Vladimir Marinković pohvalio je dosadašnji rad ministra prosvete i rekao da je "tačka na i njegovog mandata Zakon o dualnom obrazovanju".

Marinković je istakao da se ranije hiljade kadrova školovalo za nepostojeća zanimanja i da su "kad su došli na vlast 2012. godine imali više od 26 odsto nezaposlenih".

"Ove izmene zakona u dualnom obrazovanju će doprineti tome da kadrovi koji izlaze iz srednjih škola budu spremni da odmah krenu sa poslom" istakao je Marinković.

U ime Socijalističke partije Srbije predloge je podržao Žarko Obradović koji je istakao da se ovakvim zakonskim rešenjima unapređuje efikasnost obrazovnog sistema.

Obradović je pozdravio promociju dualnog obrazovanja i objasnio da prema novom zakonu kompanije koje žele da se uključe u proces treba da se prijave do 30. oktobra, da privredna komora te podatke dostavi ministarstvu do 14. februara kako bi ostalo dovoljno vremena za pripremu.

Poslanik Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj u raspravi je ponovio da treba preispitati ko su najzastupljeniji izdavači u Srbiji i osvrnuo se na udžbenik istorije za sedmi razred u kojem je "danak u krvi", kako je rekao, predstavljen kao prilika za napredovanje u hijerarhiji turskog carstva.

"Da li neko iz ministarstva prosvete ili iz Vlade ili bilo koje druge institucija bar prelista te udžbenike pre nego što se pojave u školama" pitao je Šešelj.

Poslanici razmatraju set zakona iz oblasti obrazovanja i do sada su podršku predlozima najavile sve stranke vladajuće koalicije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.