Poslanici pitali o Crnoj Gori, radu namenske, ratnim zločinima

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Jan.2020, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici pitali o Crnoj Gori, radu namenske, ratnim zločinima

Na početku sednice poslanici su nadležnima postavljali pitanja o radu namenske industrije, o Crnoj Gori, o medijima, demografiji i ratnim zločinima.

Poslanik Srpske radikalnse stranke Milorad Mirčić rekao je da je Državna revizorska institucija (DRI) u Namenskoj industriji u Trsteniku utvrdila da je firma "Iveks" iz Beograda ostvarila dobit na ime trgovine svetlećim granatama od 400.000, o čemu nije podnela povratni izveštaj.

DRI je utvrdila i da je firma GIM >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << kao posrednik u trgovini između namenske Trstenik i kupca, 2017. i 2018. godine zaradila 1.640.560 dolara, koje takođe nije prijavila, pa je Mirčić pitao tužilaštvo da li je ispitalo poslovanje GIM-a i čitave Namenske.

Mirčić je rekao i da je 2014. godine podneta prijava zbog malverzacija prilikom izgradnje puta Ub - Lajkovac, kada je rekonstrukcija 12,7 kilometara asfalta plaćena 13 miliona evra i pozvao je tužilaštvo da objavi rezultate istražnjih radnji.

Mirčić je rekao da se Srpska napredna stranka zbog hapšenja Miroslava Miškovića, do danas percipira kao stranka koja se bori protiv kriminala, pa da bi sad pred izbore mogla da objavi šta se radi na tom polju.

Samostalni poslanik Đorđe Vukadinović osvrnuo se na dešavanja u Podgorici gde je, naveo je, nakon usvajanja skandaloznog Zakona o slobodi veroispovesti, došlo do fozičkog bračuna sa neistomišljenicima.

Pošto su SPC i narod pokazali uzdržanost i odlučnost u protestu, a ipak je došlo do fizičkog nasilja Vukadinović je pitao premijerku Anu Brnabić i Ministarstvo spoljnih poslova "da li će nešto preduzeti, ili će samo ponavljati izjave da moramo biti promišljeni i ne smemo dolivati ulje na vatru".

Premijerku i ministarku saobraćaja Zoranu Mihajlović, Vukadinović je pitao da li sporazumi sa Prištinom o aviosaobraćaju i železničkom saobraćaju imaju elemente unutrašnjih linija, što je pozitivno, ili ima elemenata međunarodnih linija, što bi, kako je rekao, bilo suprotno Ustavu.

Jelena Vujić Obradović iz Jedinstvene Srbije povodom prebijanja mladića u Podgorici prenela je uverenje lidera njene stranke Dragana Markovića Palme da građani Crne Gore ne podržavaju, kako je rekao, "politiku mržnje prema Srbiji koju vodi Milo Đukanović".

Poslanica Socijalističke partije Srbije (SPS) Stefana Miladinović pitala je ministra kulture Vladana Vukosavljevića koji mehanizmi će garantovati sprovođenje nove Medijske strategije i pratećih zakona i ko će štititi samostalnost uređivačke politike medija.

Miladinović je iznela niz kritika na račun političara iz opozicije za koje kaže da fabrikuju neistine preko medija, žele da uređuju privatne televizije, a da "pošto niko ne zna ko je ko i u kojoj je sada stranci, RTS ne bi imao vremena sve da ih ugosti".

Poslanicu SPS-a, kako je rekla, obeshrabrila je ocena Tanje Fajon o medijskoj situaciji u Srbiji, smatra da se "evropska parlamentarka svrstala na jednu stranu i time dovela u pitanje i svoju procenu uslova za izbore".

Poslanik Stranke moderne Srbije Vladimir Đurić preneo je pitanje vojnih lica koja su se posle ratova devedesetih odrekli svoje imovine u bivšim republikama SFRJ kako bi ih Srbija primila, a do danas nisu dobili stanove, već žive u privremenom smeštaju.

Miodrag Linta iz Srpske napredne stranke pitao je Tužilaštvo za ratne zločine da li je istina da vodi 161 postupak protiv Srba, 15 protiv Albanaca, tri protiv Hrvata i dva protiv Bošnjaka, i kada će se prikupiti dokazi za zločine počinjene protiv Srba u Maslenici, Medačkom džepu, Bljesku i Oluji.

Poslanik Ujedinjene seljačke stranke Milija Miletić pitao je ministarku zaduženu za demografiju Slavicu Đukić Dejanović da li će u ovoj godini biti najavljenog povećanja pomoći za bračne zajednice i za decu, jer je to davno najvljeno, a od početka godine tog povećanja nije bilo.

Poslanici su posle pitanja započeli raspravu o setu finansijskih propisa.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.