Poslanici o značaju Komisije za zaštitu konkurencije

Izvor: RTS, 13.Nov.2019, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici o značaju Komisije za zaštitu konkurencije

U okviru objedinjenog načelnog pretresa, poslanici su raspravalji o listi kandidata za predsednika Komisije za zaštitu konkurencije, listi kandidata za tri člana Saveta Komisije za zaštitu konkurencije, predlogu odluke o izboru člana Komisije za hartije od vrednosti i u okviru tačke 11 o izboru člana Saveta guvernera Narodne banke Srbije.
Predstavnik predlagača izbora člana Saveta guvernera Narodne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << banke, potpredsednik Skupštine Srbije Veroljub Arsić, kazao je da je Odbor za finansije doneo odluku da predloži, odnosno da obnovi mandat Nikoli Martinoviću, a kao jedan od razloga za tu odluku naveo je to što je, prema njegovim rečima, NBS u proteklih nekoliko godina imala jako dobre rezultate.

Ukazao je na to da mere konsolidacije koje su sprovedene prethodnih godina u Srbiji, Vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić ne bi uspeli tako uspešno da sprovedu bez podrške NBS.
"NBS je pronašla zajedno s Vladom Srbije tu jednu meru kako treba da se ponaša u tim okolnostima i na taj način je podržala i skratila na određen način same mere fiskalne konsolidacije i sda imamo situaciju da možemo da kažemo da Srbija svoje tekuće troškove pokriva iz realnih prihoda", kazao je Arsić.
Najviše interesovanja tokom zajedničke načelne rasprave poslanici su pokazali upravo za Komisiju za zaštitu konkurencije koja bi, kako su naveli poslanici vladajuće koalicije, koji će i podržati predložena rrešenja u danu za glasanje, trebala da obezbedi iste uslove na tržištu za sve i da pomogne u borbi protiv korupcije.
Poslanici Srpske radikalne stranke, tokom rasprave istakli su da, prema njihovom mišljenju, u Srbiji ta Kosmisija ne radi ono što bi trebala po zakonu, odnosno ne vodi računa da uslovi funkcionisanja na tržištu budu isti za sve ili makar približno isti, optužujući ujedno vlast da ne radi ništa kako bi sprečila monopol.
Poslanik radikala Milorad Mirčić naveo je da bi Komisija za zaštitu konkurencije prema zakonu trebalo da vodi računa da uslovi funkcionisanja na tržištu budu isti za sve ili približno jednaki za sve učesnike, ali tvrdi da to nije slučaj u Srbiji.
Kao primere naveo je oblast uvoza i bankarski sektor, istakavši da već duži niz godina postoji uvoznički lobi, koji utiče i na rad Narodne banke Srbije i koji u suštini nema nikakvu konkurenciju.
Komisija za zaštitu konkurencije ima zadatak da svojom aktivnošću sprečava nelojalnu konkurenciju i svojim merama onemogući nezakoniti privilegovane učesnike u tržišnoj utakmici da krše zakon, navela je poslanica SPS-a Snežana Paunović.
Prema njenim rečima, misija Komisije je da se stara da uslovi na srpskom tržištu budu takvi da omogućavaju ravnopravno učešće svih privrednih subjekata i njihovih roba i usluga.
Poslanik Srpske napredne stranke Goran Kovačević istakao je da je konkurencija i zaštita konkurencije ključna stvar u borbi protiv korupcije, objašnjavajući da kada postoji konkurencija, onda manje-više korupcije nema.
Poslanik stranke Pravde i pomirenja Muamer Zukorlić naglasio je da je na terenu nagomilano puno problema po pitanju nelojalne konkurencije i nepoštovanja antimonopolskih zakona i to posebno, kako je naveo, u Raškoj oblasti.
Rekao je da se pre deceniju u toj oblasti, posebno u Novom Pazaru, desila prava ekspanzija male privrede, porodičnih preduzeća i to pre svega u sektoru proizvodnje.
Naveo je da očekuje da će se odlukama i imenovanjima, koje će njegova stranka podržati, takvoj i sličnim praksama stati u kraj.
Poslanik SRS-a Nemanja Šarović postavio je pitanja šta je to što je Komisija za zaštitu konkurencije veliko uradila za građane Srbije, koje je "monopole slomila i sa kojim lobijem se uhvatila u koštac".
Zatražio je da se pokaže šta je Komisija uradila, kako bi se utvrdilo da su, kako kaže, bile opravdane velike plate koje primaju.
Predsedavajući Veroljub Arsić zatražio je nekoliko puta od Šarovića, za vreme njegovog obraćanja, da se vrati na dnevni red, nakon čega mu je izrekao i opomenu, koju je posle kraće rasprave povukao.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.