Poslanici o zakonu o obrazovanju

Izvor: B92, 11.Jun.2013, 08:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici o zakonu o obrazovanju

Beograd -- Poslanici republičkog parlamenta započeli su novu sednicu, na kojoj će debatovati o setu zakona iz oblasti obrazovanja.

Poslanici su na početku sednice, kao svakog utorka i četvrtka, postavljali pitanja.

Reč je o vanrednoj sednici, budući da je parlament završio redovno prolećno zasedanje, koju je sazvao predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović na zahtev 134 poslanika.

Usvajanje seta zakona iz oblasti obrazovanja doprineće podizanju kvaliteta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i dostupnosti obrazovanja u Srbiji, izjavio je danas ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović i dodao da se prema predloženim rešenjima, pored ostalog, broj djaka u odeljenjima limitira na najviše 30.

Predstavljajući poslanicima Skupštine Srbije set zakonskih predloga iz te oblasti, Obradović je naveo da je u ovom trenutku u osnovnom i srednjem obrazovanju oko 866.000 učenika, koji pohadjaju 1.804 škole, u kojima funkcioniše 42.666 odeljenja, a u kojem je 105.000 zaposlenih. "Vodili smo računa o onome što je moguće učiniti, neka rešenja nismo mogli sada da primenimo, jer ne postoje ni prostorni, ni materijalni uslovi. Nismo mogli da izadjemo u susret zahtevu sindikata da broj djaka u odeljenjima bude 25, pa smo broj djaka limitirali na 30", objasnio je Obradović.

On je dodao da u ovom trenutku u Srbiji ima 14.415 odeljenja sa više od 25 učenika, što je 33,8 odsto svih odeljenja u Srbiji, kao i da ima 6.835 odeljenja sa manje od 15 djaka, a da gotovo 50 odsto odeljenja ima od 16 do 25 djaka.

Predloženi zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, kako je objasnio, sadrži i odredbe o minimumu procesa rada i štrajku. "Ove odredbe su deo obrazovnih zakona, jer nije donet zakon o štrajku. Dok ne bude donet zakon o štrajku mora se regulisati način sistema obrazovanja i obaveze zaposlenih", objasnio je ministar.

Predloženim izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predloženo je, pored ostalog, da od 2017/18. godine kandidati za upis na fakultete umesto prijemnih ispita polažu opštu, stručnu, umetničku maturu.

Predstavljajući predloženi zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju, Obradović je, pored ostalog, kazao da u ovom trenutku 98 odsto osnovaca upisuje srednje obrazovanje i da to pokazuje da je broj srednjoškolaca u Srbiji veći nego u nekim zemljama gde je ono obavezno.

Govoreći o predloženom zakonu o obrazovanju odraslih, ministar je kazao da je broj gradjana u Srbiji koji nemaju školsku spremu 2,68 odsto ili oko 164.000 ljudi, da ih je sa nepotpunim osnovnim obrazovanjem 11 odsto ili 670.000, sa osnovnim obrazovanjem 20,67 ili 1,1 milion ljudi, sa srednjim obrazovanjem 48,93 ili nešto više od tri miliona, sa višim obrazovanjem 384.000 ili 5,65 odsto i sa visokom 652.000 ili 10,59 odsto ljudi.

"Ovaj zakon treba da pomogne mnogim ljudima da steknu odgovarajući nivo obrazovanja, da dobiju mogućnost da posao koji imaju zadrže, da otvore vrata novom poslu, boljem standardu", kazao je Obradović i dodao da je u pitanju veoma važan zakon koji ranije nije postojao.

U paketu sa tim zakonskim predlozima, poslanici vode objedinjenu raspravu, koja je na inicijativu Obradovića duplirana, i o novim zakonskim rešenjima o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, o učeničkom i studentskom standardu, o platama u državnim organima i javnim službama, o inovacionoj delatnosti i o zaštiti topografija poluprovodnickih proizvoda.

Usvajanjem predloženih zakona, prema Obradovićevim rečima, biće upotpunjen pravni okvir za unapredjenje sistema obrazovanja u Srbiji, budući da je već doneta Strategija za obrazovanje. "Predložili smo sva dobra rešenja koja su rezultat prakse, usaglašseni su sa sindikatima i njihovim usvajanjem nastavljamo dobar trend povećanja kvliteta obrazovanja i činimo ga dostupnim širokom krugu ljudi koji do sada nisu uspeli da steknu obrazovanje", precizirao je ministar, koji je zakone obrazlagao gotovo sat vremena.

Ministar je na kraju izlaganja rekao i da je srpsko obrazovanje dobro i kvalitetno, ali da to ne znači da su rešeni svi problemi, već da su oni počeli da se rešavaju.

Obradović je ranije predložio na nadležnom skupštinskom odboru da poslanici zatraže duplo vreme za raspravu o predloženim zakonima iz te oblasti, jer je reč o rešenjima za sistemsko obrazovanje.

“Prihvatanje dupliranog vremena za raspravu biće prilika da se vidi da li je obrazovanje predmet politizacije ili stručne rasprave. Molim vas da u raspravi afirmišemo obrazovanje, iako moramo imati u vidu dva ograničavajuća faktora – ekonomsko stanje u zemlji i demografsku situaciju”, rekao je ministar.

Parlament je danas počeo sednicu na čijem dnevnom redu je set zakona iz te oblasti, a reč je o predlozima Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, o srednjem obrazovanju i vaspitanju, o obrazovanju odraslih, o izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i o učeničkom i studentskom standardu.

Pored toga, raspravljaće se i o dopuni Zakona o platama u državnim organima i javnim službama, izmenama i dopunama Zakona o inovacionoj delatnosti, kao i Predlogu zakona o zaštiti topografija poluprovodničkih proizvoda. To su predlozi koje je podnela Vlada Srbije.

Predlog rezolucije o zakonodavnoj politici, koji je takodje na dnevnom redu, podnela je grupa od 25 poslanika. Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo takođe je razmotrio predložene zakone i konstatovao da su svi u skladu sa ustavom i pravnim sistemom Srbije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Poslanici o Zakonu o obrazovanju

Izvor: Akter, 11.Jun.2013

Poslanici republičkog parlamenta danas će započeti novu sednicu, na kojoj će debatovati o setu zakona iz oblasti obrazovanja

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.