Izvor: RTS, 24.Nov.2020, 12:37

Poslanici o setu finansijskih zakona, na dnevnom redu i izbor Poverenika

Ministar finansija Siniša Mali obrazložio je u Skupštini Srbije tri poreska i dva carinska zakona. Na dnevnom redu sednice naći će se i rasprava o izboru Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.
Poslanici su današnju sednicu započeli minutom ćutanja kojim su odali počast preminulom patrijarhu Irineju, a nakon toga su postavljali pitanja izvršnoj vlasti i republičkim organima.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da se izmenama >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i dopunama Zakona o porezima na imovinu od 1. januara 2022. godine, porez na nasleđe i poklon i porez na prenos apsolutnih prava, premešta sa Poreske uprave na lokalne samouprave.
Mali je u Skupštini Srbije, predstavljajući tri poreska i dva carinska zakona, rekao da su porezi na nasleđe i imovinu i prenos apsolutnih prava izvor prihoda lokalnih samouprava.
"S jedne strane smanjuje se opterećenje Poreske uprave, a s druge strane dajemo mogućnost lokalnim samoupravama da se na pravi način organizuju i maksimiziraju naplatu poreza što predstavlja i njihov prihod", rekao je Mali i dodao da se opštinama i gradovima daje dovoljno vremena da se sve to sprovede u praksi.
Mali je istakao da se najveća promena izmena i dopuna Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji odnosi na pojednostavljenje poreskih postupaka za one koji imaju zahteve za povraćaj i preknjižavanje ili više plaćenog ili pogrešno plaćenog poreza, kao i zahteve za odlaganje plaćanja poreza.
Kako je rekao, to će ubuduće moći da se čini preko portala Poreske uprave, elektronski.
"Kada je u pitanju Zakon o republičkim administrativnim taksama, ukidamo i smanjujemo dosta taksi kako bi umanjili opterećenje privredi", rekao je Mali.
Kao najvažniju promenu u Carinskom zakonu, naveo je pomeranje rokova po pitanju zastarelosti carinskog duga, odnosno državi se daje duže vremena da reaguje i zaštiti svoje interese.
"Predloženim izmene i dopune Zakona o carinskoj službi proširujemo krug carinskih službenika koji su ovlašćeni za pokretanje carinskog prekršajnog postupka. Na taj način sami postupci carinjenja, odnosno carinskih prekršaja će biti brži i efikasniji", istakao je Mali.
Dačić: Dijalog po planu, realnije sledeće godinePredsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da će međustranački dijalog biti nastavljen po planu koji je napravljen između Dejvida Mekalistera iz EP i bivše predsednice parlamenta Maje Gojković.
Dačić je, odgovarajući na poslaničko pitanje šefa poslanika njegove stranke, Đorđa Milićevića, da li je tačno da je rekao da je protiv dijaloga, kako to tvrdi deo opozicije, naveo da ne postoji raskorak između njegovog i stava EP, koji pominje sledeću godinu kao godinu za nastavak tog razgovora.
Podsetio je da su ranije održane tri sesije na tu temu i da je još tada bilo predviđeno da će postojati druga faza posle parlamentatnih izbora.
On je ponovio da nije realno da do kraja godine bude održan nastavak dijaloga i da je neophodno da se pre toga raspavlja o rebalansu budžeta i budžetu, a i zbog toga što će izbori biti održani tek u aprilu 2022. godine.
Dačić je podvukao da nije tačno da menja stav, ali i poručio da niko sa strane ne može da utvrđuje agendu parlamentu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.