Poslanici o sastavu Saveta RRA

Izvor: RTS, 20.Maj.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici o sastavu Saveta RRA

Poslanici Skupštine Srbije završili su razmatranje izbora Radmile Vasić za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, na predlog predsednika Srbije Borisa Tadića.

Raspravu o izmenama zakona o radiodifuziji poslanici LDP-a i Nove Srbija iskoristili su za napad na RTS. LDP je poveo raspravu o RTS-u tvrdnjom da Javni servis nije ispunio nijednu od devet osnovih funkcija.

Pojedini poslanici LDP su tražili da Vlada smeni generalnog direktora Radio-televizije Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Aleksandra Tijanića, optužujući ga čak da je ratni zločinac, huškač i sluga svih režima.

Šefica poslaničkog kluba ZES Nada Kolundžija istakla je da je Javni servis po zakonu nezavisan od Vlade. "Radiodifuzna agencija bira Upravni odbor RTS-a, a Upravni odbor po zakonu i predviđenoj proceduri bira direktora", objasnila je Kolundžija.

Bivši ministar Velimir Ilić ljut je što nije uređen prostor kablovskih operatera i pozvao je građane da ne plaćaju pretplatu. "Zašto Tijanić igra u svakom timu? Kad sam je bio na vlasti, on je sarađivao sa Demokratskom strankom. Čelnici DS-a su imali kod njega ključne emisije i zarađivali debele pare", istakao je Ilić, pomenuvši i jednu emisiju koja nije emitovana na RTS-u.

Skupština Srbije završila je raspravu o izboru Radmile Vasić za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, na predlog predsednika Srbije Borisa Tadića.

U nastavku zasedanja u četvrtak Skupština Srbije razmatraće predloge odluka o prestanku sudijske dužnosti i prestanku dužnosti zamenika javnog tužioca.

Nakon toga trebalo bi da počne rasprava o amandmnima na Predlog zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Radmila Vasić je profesor na Pravnom fakultetu u Beogradu. Tadić je Radmilu Vasić predložio umesto Sonje Liht koja je podnela ostavku na funkciju člana Odbora agencije.

Odbor agencije za borbu protiv korupcije po zakonu treba da ima devet članova, a Radmila Vasić trebalo bi da bude izabrana za devetog člana.

Tokom rasprave o izboru Živojina Rakočevića za člana Saveta RRA sa prostora Kosova poslanici Nove Srbije i Srpske radikalne stranke izneli su niz kritika na njegov račun.

Poslanik SPS-a Dejan Radenković negodujući zbog kritika iznetih na račun predloženog kandidata naveo je da je Živojin Rakočević studirao na Kosovu, da iz Pokrajine izveštava godinama i da dobro obavlja svoj posao.

Radenković je poslanici Nove Srbije Aleksandri Janković poručio da se Kosovo ne brani nošenjem majce na kojoj piše "Kosovo je Srbija", ni tako što se "ponekad u okviru stranačkih aktivnosti ode u Pokrajinu, prošeta i napravi neka ekskurzija".

Poslanici SRS-a su tokom rasprave o izboru člana saveta RRA govorili o "monopolu u medijima koji imaju Dragan Đilas i Srđan Šaper" i njihovim navodnim finansijskim mahinacijama.

Tokom prepodnevnog dela zasedanja razmatrane su i izmene Zakona o radiodifuziji, koje je predložila grupa od 121 poslanika.

Za člana Saveta RRA koji živi i radi na Kosovu predložen je Živojin Rakočević iz Gračanice.

Odbor Skupštine Srbije za kulturu i informisanje predložio je paralamentu da devetog člana Saveta RRA izabere po hitnom postupku, jer sadašnjem članu sa Kosova i Metohije mandat ističe 23. maja.

Šef poslaničke grupe "Za Evropsku Srbiju" Nada Kolundžija rekla je da izmenama Zakona o radiodifuziji treba da omogući da Savet RRA radi u punom sastavu i da se izbegne blokada u radu institucije.

Obrazlažući predložene izmene zakona koje je podnela grupa od 121 poslanika vladajuće većine, Kolundžija je navela da je inicijativa pokrenuta, jer se u praksi desilo da ovlašćeni predlagači nisu uputili svoj predlog liste kandidata u skladu sa zakonom.

Definisanje postupka predlaganja kandidata

Kolundžija je dodala da taj zahtev nije imao uporište u zakonu koji je precizirao da oni predlažu samo dva kandidata i nije predvideo mogućnost da parlament menja listu predloženih kandidata.

Prema njenim rečima, poslanici su podneli predložene izmene na osnovu odluke skupštinskog Odbora za kulturu od 26. februara i potrebno je pokrenuti postupak za izmenu zakona koji definiše postupak predlaganja kandidata.

U slučaju iznenadnog prestanka mandata člana sam proces predlaganja kandidata traje previše dugo čime se dovodi u pitanje efikasnost rada RRA, koji je veoma važna nezavisna institucija, smatra Kolundžija. 

Poslanici opozicionih stranaka najavili su da neće podržati izmene zakona, tražeći da se zakon izmeni suštinski, a ne samo tehnički.

Predstavnici opozicionih stranaka raspravu su iskoristili za kritiku rada RRA, navodeći da ništa nije uradila kako bi se sredio haos koji vlada u medijskom prostoru i da je pod uticajem stranaka na vlasti.

"Dok u Srbiji postoji haos u medijskom prostoru, RRA se pretvorila u partijsku agenciju stranke na vlasti", rekao je šef poslaničke grupe Nove Srbije Velimir Ilić.

Treba krenuti od nule, iz korena promeniti zakon i izabrati nove članove Saveta koji će biti nestranački i nepristrasni, istakao je Ilić i najavio pokretanje inicijative za ukidanje TV pretplate.

Kritika predloženih izmena

Šef poslaničke grupe Napred Srbijo Tomislav Nikolić je rekao da su svi poslanici koji su predložili izmene zakona glasali za zakon kojim je Skupštini oduzeto pravo da kontroliše državnu televiziju i to prebacili na RRA koju, prema njegovim rečima, kontrolišu stranke na vlasti.

Nikolić je rekao da je lider JS Dragan Marković Palma vlasnik jagodinske televizije Palma plus i optužio Markovića da na njoj favorizuje vlast.

Reagujući na Nikolićeve optužbe Jasmina Milošević iz JS odbacila je tvrdnje Nikolića da je Marković vlasnik televizije Palma plus i istakla da ta kuća podjednako prati rad svih stranaka.

Predloženim izmenama Zakona o radiodifuziji predviđeno je da nadležni skupštinski odbor predlaže listu sa dva kandidata za članove Saveta RRA, ako ovlašćeni predlagač u dodatnom roku od 15 dana ne uskladi svoj predlog sa zakonom.

Predviđeno je i da predsednik Skupštine ovlašćenim predlagačima koji su predložili kandidate čiji je mandat istekao odmah upućuje javni poziv za podnošenje predloga liste kandidata za člana Saveta RRA.

Ovlašćeni predlagači su, kako je predloženo, dužni da najkasnije u roku od 15 dana od dana upućivanja javnog poziva Skupštini dostave predlog liste kandidata za upražnjenja mesta u Savetu RRA.

Poslanici vladajuće koalicije zatražili su usvajanje predloženih izmena zakona po hitnom postupku jer bi, kako se navodi, u suprotnom nastale štetne posledice jer Savet RRA ne bi mogao punovažno da radi i odlučuje s obzirom da nisu popunjena upražnjena mesta u tom telu, a uskoro ističe mandat još nekim članovima Saveta RRA.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.