Poslanici o pravosudnim zakonima

Izvor: RTS, 27.Okt.2014, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici o pravosudnim zakonima

Skupština Srbije raspravljala izmenama Zakona o sudijama i javnom tužilaštvu, koje je podnela grupa od 199 narodnih poslanika. I opozcija i vlast najavljuju podršku predloženim rešenjima. Poslanici DS-a i NS-a napustili zasedanje, zbog, kako tvrde, uvreda vladajuće koalicije.

17.35 - Poslanici završili današnju raspravu. Parlament će sutra razmatrati više sporazuma.

14.00 - Predlogom zakona sudije i tužioci neće biti prinuđeni da odlaze u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << penziju kada su u punoj radnoj snazi, kaže u ime predlagača Biljana Pantić Pilja. 

13.10 - Počela sednica Narodne skupštine.

Predlogom zakona o izmeni zakona o sudijama, sudije i tužioci neće biti prinuđeni da odlaze u penziju kada su u punoj radnoj snazi, rekla je poslanica Srpske napredne stranke Biljana Pantić Pilja.

Poslanici Demokratske stranke i Nove stranke napustili su šednicu Skupštine Srbije jer se, kako je šef demokrata Borislav Stefanović rekao, u parlamentu desilo "verbalno, pravno i institucionalno nasilje na drugačije mišljenje".

Stefanović je rekao Tanjugu da je zasedanje napustila „cela opozicija“, koja je i ovako malobrojna, jer nije više mogla da trpi „svakodnevno bahato ponašanje većine“.

jStefanović je napomenuo da su uvrede dogodile kada poslanici većine nisu uspeli da odgovore ni na jedno pitanje i posle ukazivanja na probleme u predlozima zakona.

Neposredan povod bio je, prema Stefanovićevim rečima, što su šef naprednjaka u parlamentu Zoran Babić i ovlašćeni predstavnik Biljana Pilja iz SNS, umesto da odgovore na pitanja o opoziciji govorili da su "lopovi, da nisu završili fakultete na vreme, da su uništili Srbiju i da Zoran Živković nije poslanik".

Stefanović sa poslanicima Nove stranke napustio sednicu zalupivši vrata sale, a predsednica parlamenta Maja Gojković zatražila je da to uđe u zapisnik.

U ime predlagača poslanica SNS-a je objasnila da se predlogom zakona predviđa da javnom tužiocu i sudiji prestaje funkcija kada navrše 65 godina i briše se odredba koja predviđa da prestaje funkcija kada napune 40 godina staža.

Biljana Pantić Pilja je ukazala da je Konsultantski savet evropskih sudija pre četiri godine doneo osnovna načela sudstva koja predviđaju da se nezavisnost sudstva jemči imenovanjem do starosne granice.

I UN su usvojile osnovna načela nezavisnosti sudstva kojima se predviđa da sudije ne mogu biti smenjene dok ne napune godine starosti potrebne za obavezan odlazak u penziju ili im ne istekne mandat, dodala je Biljana Pantić Pilja.

"Ovakvim izmenama sudije i tužioci neće biti prinuđeni da odlaze u penziju kada su u punom jeku svoje radne snage, kada su najjučeniji", istakla je poslanica SNS.

Što se tiče izmene zakona o javnom tužilaštvu gde se predviđa da tužilački pripravnik, ukoliko položi pravosudni sa odlikom zasniva radni odnos na neodređeno vreme, Pantić Pilja smatra da izmenama pospešuje načelo jednakosti.

Poslanici skupštinske većine najavili su podršku izmeni zakona o sudijama i tužiocima dok je opozicija imala određene zamerke na predloženo rešenje, koje predviđa da, ako neko položi tužilački ispit sa odlikom, odmah dobije i zaposlenje.

Sve stranke su najavile podršku izmenama Zakona o legalizaciji bespravno podignutih objekata koji predviđa produženje roka za legalizaciju za još šest meseci.

Poslanik SDPS Muamer Bačevac rekao je da predloženie zakonske izmene doprinose poboljšanju ukupnog stanja u pravosuđu i da su deo ozbiljne reforme koja predstoji u okviru pregovora sa EU.

I SPS podržava te izmene zakona, jer se, kako tvrde, garantuje stalnost i sudijske i javnotužilačke funkcije i njihova finansijska nezavisnost.

Poslanik Nove Stranke Zoran Živković rekao je da će izmene zakona o tužiocima podržati "osim ako se ne radi samo o jednom specifičnom tužilaštvu".

"U tom zakonu je i izmena da se tužilački pripravnici, ako budu ocenjeni najvišom ocenom odmah zapošljavaju, i mi smatramo da je to loše rešenje i da treba da ostane kao što i piše u sadašnjem zakonu, a to je da imaju prednost u zapošljavanju", smatra Živković.

Šef posalničkog kluba DS-a Borislav Stefanović takođe je najavio da će podržati zakonska rešenja iz oblasti pravosuđa, a da takođe smatraju da nije najidealnije rešenje o tužilačkim pripravnicima.

I poslanici Socijaldemokratske stranke dele stavove kolega iz DS-a.

Šef te poslaničke grupe Marko Đurišić rekao je da je dobio uveravanja da, kada je reč o tužilačkim pripravnicima, takva rešenja već postoje kod sudija i da to ne bi bio nikakav presedan.

"Mi smo uložili ipak amandman u kojem kažemo da se to odnosi na tužilačke pripravnike koji ceo svoj pripravnički staž odrade u tužilaštvu", rekao je Đurišić.

Na dnevnom redu biće i Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o trgovini naoružanjem, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Srbije i Kraljevine Španije o razmeni i uzajamnoj zaštiti tajnih podataka, koje je podnela Vlada Srbije.

Među tačkama dnevnog reda su liste kandidata za predsednika Komisije za zaštitu konkurencije i za članove Saveta Komisije za zaštitu konkurencije, koje je podneo Odbor za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Narodne skpštine.

Na dnevnom redu je i Predlog odluke o izmenama Odluke o utvrđivanju sastava Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, koji je podnela predsednica Narodne skupštine Maja Gojković.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.