Poslanici o pravnoj zaštiti industrijskog dizajna

Izvor: RTS, 13.Maj.2015, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici o pravnoj zaštiti industrijskog dizajna

Skupština Srbije završila je načelnu raspravu o izmenama i dopunama Zakona o pravnoj zaštiti industrijskog dizajna, dva međunarodna sporazuma i dve odluke o izmeni sastava skupštinskih odbora, a rad će nastaviti u petak razmatranjem amandmana.
14.45 - Završena načelna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o pravnoj zaštiti industrijskog dizajna.
13.15 - Poslanici opozicije  >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zatražili su dodatna objašnjenja od ministra Srđana Verbića u vezi sa povlačenjem predloženog zakona o udžbenicima iz skupštinske procedure. 
11.30 - Predložene izmene Zakona o pravnoj zaštiti industrijskog dizajna imaće pozitivan uticaj i na subjekte i na organe koji su zaduženi za sprovođenje zakona, rekao je ministar Srđan Verbić pred poslanicima.
10.05 - Počela sednica na kojoj se raspravlja o izmenama i dopunama Zakona o pravnoj zaštiti industrijskog dizajna.  
Predložene izmene Zakona o pravnoj zaštiti industrijskog dizajna imaće pozitivan uticaj kako na sve subjekte koji imaju interes za zaštitu industrijskog dizajna, tako i na sve organe koji su zaduženi za sprovođenje zakona, izjavio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić.

Obrazlažući poslanicima predložene izmene, Verbić je naveo da je zakon donet 2009. godine i da su neophodne izmene kako bi se uskladio sa evropskom legislativom i ispravili neki nedostaci, prenosi Tanjug.
Prema njegovim rečima, predloženim izmenama se pojašnjavaju nejasne formulacije, precizno se utvrđuje obim prava na industrijski dizajn, trajanje zaštite, jasnije se definise institut javne dostupnosti industrijskog dizajna, vrše se značajne izmene u delu građansko-pravne zaštite industrijskog dizajna, a uvažavaju se preporuke EK nakon skrininga za pregovaračku grupu prava na intelektualnu svojinu.
Verbić je naveo da je precizno određeno kada se smatra da je dizajn postao dostupan javnosti, precizirano je da će se od dana pristupanja Srbije EU pojam javnosti proširiti i na poslovne krugove koji se nalaze na teritoriji EU, a utvrđeno je i da se pravo na industrijski dizajn stiče upisom u Registar, kao i da se može produzavati na pet godina, sa rokom trajanja najduže do 25 godina.
Dodao je da se precizira i obim prava na industrijski dizajn i da se, pored ostalog, propisuje da titular prava ima ekskluzivno pravo na industrijski dizajn i da se to pravo proteže na svaki drugi dizajn koji je bitno sličan njegovom.
Takođe, taksativno se nabrajaju radnje koje nosilac tog prava ne može da zabrani trećim licima, a među njima su one koje su učinjene u eksperimentalne svrhe, u svrhu podučavanja...
Cilj je da se postojeći sistem učini efikasnijim i delatvornijim i da se razjasne neke nejasnoće. Predložena rešenja će imati pozitivan uticaj na sve subjekte koji imaju interes za zaštitu industrijskog dizajna, tako i na sve organe zadužene za sprovođenje zakona, kazao je Verbić.
Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković obavestila je poslanike na početku sednice da je Vlada Srbije iz skupštinske procedure povukla predložene zakona o odbrani i o udžbenicima, koji su bili predloženi kao prva i druga tačka dnevnog reda nove sednice, te da je to bio razlog za pomeranje sednice, koja je prvobitno bila zakazana za 12. maj.

Poslanici su u dnevni red uvrstili predlog odluke o izmenama odluke o utvrđivanju sastava parlamenarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, kojom se razrešava Gordana Čomić dužnosti zamenika člana i umesto nje imenuje Nataša Vučković, a odbili su nekoliko predloga vlade da se po hitnom postupku raspravlja o nekoliko akata, među kojima je i predlog odluke o upotrebi Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama u 2015. godini.
Poslanici su, pored ostalog, ponovo odbili predlog DS o formiranju anketnog odbora za utvrđivanje činjenica i okolnosti pada vojnog helikoptera 13. marta, kada je poginulo sedam ljudi.
Razmatran je i Sporazum vlada Srbije i Rusije o uzajamnom priznavanju i ekvivalenciji javnih isprava o stečnom obrazovanju i naučnim nazivima, kao i Sporazum Srbije i Makedonije o uzajamnom priznavanju javnih isprava o stečenom obrazovanju i o stručnim, akademskim i naučnim nazivima.
Sednica Skupštine Srbije na čijem dnevnom redu će biti Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o vazdušnom saobraćaju, koji je podnela vlada, zakazana je za utorak, 19. maj.
Na dnevnom redu biće i Predlog odluke o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, koji je podneo Visoki savet sudstva, navodi se u saopštenju parlamenta.
 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Završena načelna rasprava o izmenama zakona o industrijskom dizajnu

Izvor: Blic, 13.Maj.2015

Skupština Srbije je završila načelnu raspravu o izmenama i dopunama Zakona o pravnoj zaštiti industrijskog dizajna, čime treba da se ovaj zakon uskladi sa evropskom legislativom i isprave neki nedostaci...Ministar prosvete Srđan Verbić rekao je pred poslanicima da će predložene izmene ovog zakona...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.