Poslanici o korupciji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jul.2010, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici o korupciji

BEOGRAD -

Skupština Srbije nastavila je danas četvrtu vanrednu sednicu načelnom raspravom o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, koje preciziraju način prestanka jedne od javnih funkcija koje funkcioner obavlja suprotno odredbama zakona, odnosno kada za to nije dobio saglasnost Agencije.

Ministarka pravde Srbije Snežana Malović izjavila je danas da se izmenama zakona uvodi obaveza funkcionera da obaveste Agenciju za borbu protiv korupcije o >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svim funkcijama koje obavljaju od 1. januara 2010.

Obrazlažući predložene izmene Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije u Skupštini Srbije, Malovićeva je precizirala da se to odnosi na funkcionere zatečene na više funkcija 1. januara 2010. kada je počela primena zakona, a koji se nisu opredelili koju funkciju će nastaviti da obavljaju.

Po prijemu obaveštenja funkcionera, kako je navela ministarka, Agencija će utvrditi da li njihovo obavljanje više javnih funkcija predstavlja sukob interesa.

Prema njenim rečima, ako utvrdi postojanje sukoba interesa, Agencija će doneti odluku kojom će odrediti rok u kojem je funkcioner dužan da prestane da obavlja javnu funkciju.

Ministarka je navela da se predloženim rešenjem daje mogućnost da funkcioner može da obavlja više javnih funkcija na koje se bira neposredno od građana, bez saglasnosti Agencije.

Snežana Malović je dodala da je za sve ostale funkcije neophodna saglasnost Agencije za borbu protiv korupcije.

"Predloženim izmenama zakona povećaće se efikasnost rada same Agencije za borbu protiv korupcije kroz sprovođenje i primenu preciziranih zakonskih odredbi, a, s druge strane, dopunjuju se one zakonske odredbe koje su u praksi stvorile određene nejasnoće i različita tumačenja u stručnoj javnosti", rekla je Malovićeva.

Prema njenim rečima, proširuje se krug funkcionera na koje se zakon primenjuje, tako da se pojmovi "funkcioner" i "javna funkcija" odnose i na lica i javne funkcije u organima privrednih društava čiji je osnivač ili član Republika Srbija, autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave.

Novina je i rešenje da se izveštaj o imovini funkcionera dopuni i podacima o pravu svojine na pokretnim stvarima koje podležu registraciji kod nadležnih organa u inostranstvu, navela je ministarka.

Snežana Malović je istakla da je predložena izričita zakonska odredba da državni službenik, odnosno drugi zaposleni u državnim organima koji u dobroj nameri podnese Agenciji prijavu ako opravdano veruje da postoji korupciju u organu u kome radi, zbog toga ne može trpeti štetne posledice.

Takvom licu Agencija je ovlašćena da pruži neophodnu pomoć i ima obavezu da štiti njegovu anonimnost, dodala je Malovićeva.

Prema njenim rečima, predloženo je i da zamenika direktora Agencije bira direktor Agencije posle sprovedenog javnog konkursa, između tri predložena kandidata sa liste koju odredi Odbor Agencije.

Dodala je da je predloženo i povećanje iznosa novčanih kazni za prekršaje predviđene zakonom.

Malovićeva je istakla važnost predloženih izmena zakona za stvaranje preciznog i efikasnog normativnog okvira koji je, kako je navela, neophodan u daljoj borbi protiv korupcije, ali i stvaranju sistemskog mehanizma za njeno sprečavanje.

Ministarka je podsetila da je borba protiv korupcije jedan od osnovnih prioriteta Vlade Srbije i jedan od najznačajnijih koraka u procesu evropskih integracija i stvaranju modernijeg društva.

Poslanici protiv korupcije, ali nesaglasni oko izmena

Poslanici Skupštine Srbije složili su se danas, tokom rasprave o Predlogu izmena i dopuna Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, da je borba protiv korupcije neophodna, ali ne i oko predloga izmena koje su vladajuće stranke podržale, a opozicione kritikovale.

Poslanici SPS-a su naveli da je zakon sistemski i da je potrebno da se precizira kako bi se otklonile neke dileme i istakli da će podržati predložene izmene i da su spremni da razgovaraju o svim amandmanima koji su u svrsi poboljšanja predloženog zakona.

Poslanici G 17 plus kazali su da će funkcioneri koji obavljaju više funkcija morati do 1. septembra da se opredele koju će funkciju da obavljaju ili da pitaju Agenciju da li su u sukobu interesa i naglasili da suština borbe protiv korupcije nije samo opredeljenje za jednu funkciji, već, pre svega, prijava imovine kako bi se videlo da li je neki funkcioner ušao u politiku da bi se obogatio.

Poslanička grupa "Za evropsku Srbiju" istakla je da su aktuelna vlada i skupštinska većina doneli set antikorupcijskih zakona i objavili rat organizovanom kriminalu i korupciji.

Oni su naveli da svaku kritiku koja ukazuje na propuste treba razmotriti, ali da postoje i one kritike koje dolaze od onih koji pokušavaju da sklone pažnju sa sopstvene odgovornosti i podvukli da vladajuća većina stvara sistem i institucije kako bi se društvo efikasno borilo protiv korupcije.

U LDP-u ističu da je postojanje javnih preduzeća osnov za korupciju i da je jedini zdrav osnov za borbu protiv nje nastavak privatizacije i izlazak države "iz javnih preduzeća".

Agencija za borbu protiv korupcije, prema mišljenju LDP-a, ima samo simboličku funkciju, a skreće se pažnja sa suštinskih problema u zemlji time što se govori o dva-tri čoveka sa duplim funkcijama.

Prema mišljenu radikala, ovim zakonskim predlozima se legalizuje korupcija, a oni se donose zbog toga što nekoliko pojedinaca iz vlasti obavlja više javnih funkcija što je kako su ocenili, suprotno demokratskim principima.

Radikali smatraju da se izmene donose, jer se funkcioneri koji se nalaze na više funkcija nisu do 1. aprila izjasnili koju će funkciji da zadrže i izrazili sumnju da će se ti funkcioneri izjasniti do 1. septembra, kada ističe rok predviđen ovim izmenama.

Poslanička grupe "Napred Srbijo" smatra da borbe protiv korupcije nema, već se samo s vremena na vreme "hapšenjima narodu mažu oči" i da se direktoru Agencije za borbu protiv korupcije daju prevelika ovlašćenja koji odobrava ili ne vršenje funkcija.

Poslanici Nove Srbije kazali su da neće podržati izmene zakona, jer on, kako su ocenili, ne predstavlja pravi vid borbe protiv korupcije, već se radi o selektivnoj borbi protiv te pojave.

Oni smatraju da zakon treba da važi za sve, a da se on zapravo ne poštuju i da je zbog toga korupcija prisutna i da bi vlada trebalo da bude principijelnija i da zakone koje predlaže i - poštuje.

Poslanici Demokratske stranke Srbije smatraju da je predlog skandalozan, da je u zemlji još veća korupcija i da su predstavnici vladajućih stranaka direktori javnih preduzeća godinu i po dana, ali im je "to bilo malo", pa su "u aprilu rekli" da i dalje hoće da sede u više fotelja.

U parlamentu se nastavlja rasprava o tom predlogu zakona, a kako je najavljeno, radiće se i posle 18 časova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Funkcionerima teško da se odluče između fotelja

Izvor: Danas, 19.Jul.2010

Izmene i dopune Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije daju mogućnost da funkcioner može da obavlja više javnih funkcija na koje ga građani neposredno biraju, bez saglasnosti Agencije, dok je za sve ostale funkcije neophodna njena saglasnost - rekla je juče u Skupštini Srbije ministarka pravde...

Nastavak na Danas...

Skupština o guverneru NBS

Izvor: RTS, 20.Jul.2010, 08:52

Završena rasprava o prestanku funkcije dosadašnjeg i izboru novog guvernera NBS, u kojoj predstavnici opozicionih partija nisu podržali predlog da Dejan Šoškić bude izabran za novog guvernera, uz obrazloženje da nisu videli njegov program i da ne mogu da odlučuju samo na osnovu biografije...Dok...

Nastavak na RTS...

Batić amandmanom predlaže ostanak na više funkcija

Izvor: EMportal, 20.Jul.2010

Samostalni poslanik u Skupštini Srbije Vladan Batić podneo je amandman na predložene izmene Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije kojim se ipak omogućava da funkcioner, zatečen na više funkcija 1. januara, nastavi da ih obavlja ukoliko je 1. januara bio odbornik, vojvođanski poslanik...

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.