Poslanici o diplomama, stručnosti i odgovornosti

Izvor: Beta, 05.Dec.2014, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici o diplomama, stručnosti i odgovornosti

BEOGRAD, 5. decembra 2014. (Beta) - Skupština Srbije završila je u petak objedinjenu raspravu o nekoliko medjunarodnih sporazuma i ugovora, a rad će nastaviti u ponedeljak razmatranjem oko 200 amandmana na izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji.

Poslanici su razmotrili Sporazum Srbije i Medjunarodne banke za obnovu i razvoj o zajmu za sanaciju štete od poplava, Ugovor o garanciji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj za digitalizaciju TV signala, Evropsku konvenciju o zaštiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << audio-vizuelnog nasledja i Sporazum o saradnji Srbije i Svete stolice u visokom obrazovanju.

U delu sednice u kome se raspravljalo o sporazumu o obrazovanju poslanici su više puta pominjali diplome svojih političkih protivnika.

Tako je poslanik Nove stranke Vladimir Pavičević kazao da je razmišljajući o sporazumu s Vatikanom zamislio situaciju da ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović želi da nostrifikuje svoju diplomu doktora nauka.

"Moja pretpostavka je da kada mi usvojimo ovaj sporazum, da bi Sveta stolica sigurno tražila da se formira jedna komisija koja bi sada razmatrala tu zamišljenju situaciju, da ministar želi da nostrifikuje svoju diploma doktora nauka", rekao je Pavičhević i dodao da se "postavlja pitanje da li je diploma stečena u skladu s principom akademske čestitosti".

On je naglasio da u Zakonu o visokom obrazovanju nema instituta akademske čestitosti.

Tada ga je prekinuo predsedavajući Igor Bečić i rekao mu da ako tako nastavi da će dovesti u pitanje svoju doktorsku diplomu, a potom je poslanik SNS-a Aleksandar Martinović kazao da je nezavisna komisija potvrdila autentičnost Stefanovićevog doktorata.

Reagovao je i šef poslaničke grupe naprednjaka Zoran Babić, koji je ocenio da "ne može da govori o akademskoj čestitosti neko ko je slagao da u zemlji postoji notar koji je zaradio 160.000 evra".

Babić je u jednom trenutku govorio i o "stručnosti" bivšeg predsednika opštine Indjija Gorana Ješića, za koga je kazao da je 1995. godine polozio prvi ispit i da je deset godina kasnije završio fakultet.

"Za sve to vreme jedna desetka, bruka... Da li je to stručnost kojom se ophodio u poplavama, a vodio je štab", upitao je Babić nakon što su poslanici DS-a postavili pitanje stručnosti ljudi u Elektromreži Srbije koji su radili na popravci dalekovoda u Majdanpeku.

Predsednica parlamenta Maja Gojković nezadovoljna ponašanjem poslanika, napustila je salu i potpredsedniku skupštine Igoru Bečiću rekla da je on vodi.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.