Poslanici o aerodromima i o rekonstrukciji vlade

Izvor: N1 televizija, 03.Apr.2018, 12:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici o aerodromima i o rekonstrukciji vlade

Poslanici u Skupštini Srbije danas su se najviše interesovali za koncesiju aerodroma Nikola Tesla i državnom preuzimanju aerodroma u Nišu.

Poslanik Demokratske stranke Goran Ćirić upitao je premijerku Anu Brnabić zbog čega javnosti nije prezentovan ugovor o koncesiji aerodroma Nikola Tesla.

On je upitao i da li su tačne sumnje da je razlog za prenos imovine niškog aerodroma i taj da je koncesionar za beogradski aerodrom tražio smanjenje frekventnosti i broja >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << putnika na aerodromu u Nišu.

"Šta je bio motiv za potpisivanje koncesionog ugovora? Da li su uspostavljenje bankarske garancije za izvršenje investicija i šta će garantovati da će to biti izvršeno. Ko će posle roka ostati vlasnik onog u šta je investirano tih milijardu evra?", pitao je Ćirić.

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić pitao je premijerku Brnabć i potpredsednicu Vlade Zoranu Mihajlović zašto je baš u ovom trenutku odlučeno da država preuzme aerdorom u Nišu ukazavši da je taj aerodrom na drugom mestu u Evropi po broju putnika.

On je pitao da li je ugovorom o koncesiji koji je Vlada potpisala sa francuskom kompanijom "Vansi" preuzela obaveze da se ne razvijaju drugi aerodromi u Srbiji i ne pravi konkurencija firmi koja će upravljati aerodromom u Beogradu "Nikola Tesla".

"Kako je moguće da vlada nije bila u stanju da sama upravlja aerodoromom 'Nikola Tesla', pa je dala u koncesiju strancima, a sada hoće i ume da upravlja aerodromom u Nišu", upitao je Aleksić.

On je kazao i da Narodna stranka predlaže da da umesto aerodroma Niš, Nišlije Vladi Srbije poklone gradonačelnika tog grada Darka Bulatovića.

Poslanica DJB Tatjana Macura zatražila je od ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović da dostavi ugovor o koncesiji beogradskog aerodroma Skupštini Srbije, kako bi se otklonila sumnja da odluka vlasti u Nišu ima veze sa tim tajnim ugovorom.

Martinović: Niš nije u stanju da uloži u razvoj aerodroma

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović pitao je Vladu Srbije i ministarstva građevinarstva o odgovornosti predstavnika bivšeg režima, od Zorana Živkovića do Mirka Cvetkovića, za loše stanje na aerodromu Konstantin Veliki u Nišu i ekonomsko devastiranje grada Niša.

Martinović je rekao da je Vlada Srbije na čelu sa Mirkom Cvetkovićem 2010. godine stavila grad Niš "u dužničko ropstvo" prenoseći vlasništvo nad aerodromom na grad Niš uz obaveze koje se mere milijardama dinara.

Dodao je i da je Zoran Živković bio gradonačelnik Niša, a posle i premijer, a da nikada nije pokrenuo inicijativu da vlasništvo nad niškim aerodromom bude preneto sa Republike Srbije na grad Niš.

Prema rečima Martinovića, Grad Niš ni danas nije u stanju, a posebno nije bio u stanju 2010. godine da izdvaja sredstva za normalno funkcionisanja ovog aerodroma.

On je ukazao da je neodgovorno davanje sredstava jedan od uzroka koji su grad Niš doveli u ogroman budžetski deficit.

Prema njegovim rečima, od 2014. godine do danas ukupna pomoć grada Niša za aerodrom iznosi 2,2 miliona evra, dok investicije Republike Srbije u ovaj aerodrome iznose 3,6 miliona evra.

Martinović je dodao da su do 2021. godine potrebne nove investicije u iznosu 20 miliona evra i da je jasno da grad Niš ne može te investicije da obezbedi.

Šešelj: Iz Vlade izbaciti Zoranu Mihajlović

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj interesovao se za rekonstrukciju Vlade Srbije i pitao premijerku zašto je saopštila javnosti da rekonstrukcija nije sada prioritet i da treba sačekati da se stabilizuje situacija na Kosovu.

On je naveo da bi ipak trebalo uraditi obrnuto, ističući da je potrebna konsolidovana Vlada koja bi se ozbiljno suočila sa problemima oko Kosova.

"Nama treba homogena Vlada sastavljena isključivo od patriota. Prvo rekonstrukcija pa onda da se ozbiljno bavimo KiM", rekao je Šešelj i dodao da je zato pod hitno potrebno iz vlade izbaciti ministarku Zoranu Mihajlović, a zatražio je ponovo i smenu ministra zdravlja Zlatibora Lončara.

Samostalna poslanica Sonja Pavlović takodje se interesovala za rekonstrukciju valde Srbije navodeći takodje da ako vlada ne radi kao tim, kako je nedavno premijerka rekla, onda je potrebno rekonstruisati je, a tek posle se baviti KiM.

Poslanik poslaničke grupe Nova Srbija-Pokret za spas Srbije Sanda Rašković Ivić postavila je pitanje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na osnovu kojih stavova i pregovaračkog okvira on obavlja pregovore o Kosovu i Metohiji po svetu, odnosno ko ga je ovlastio da te pregovore vodi i na osnovu koje platforme on to radi.

Poslanik Pokreta socijalista Đorđe Komlenski upitao je Vladu da li će formirati medjuresornu komisiju koja će utvrditi tačan broj poginulih i ranjenih u NATO bombardovanju.

Na istu temu pitanja je imala i poslanica Socijalističke partije Srbije Danica Bukvić koja je tražila informaciju da li će država preduzeti mere da se utvrde posledice NATO bombardovanja na zdravstveno stanje nacije i životne sredine u Srbiji.

Kostić o srpskim radnicima u Rusiji

Poslanik Dveri Ivan Kostić upitao je ministara za rad, socijalna i boračka pitanja Zorana Đorđevića kada će se rešiti problem srpskih radnika u Rusiji i kada će moći da dobiju radnu dozvolu na godinu dana i imaju iste uslove kao radnici iz drugih zemalja.

Pitao je i da li će u budućoj rekonstruisanoj vladi biti mesta za ministarstvo za evroazijske integracije, kao i da li će takav odbor biti formiran u Skupštini Srbije, u cilju unapređenja saradnje Srbije i Rusije.

Ministra prosvete Mladena Šarčevića pitao je kada namerava da izjednači status svih srpskih studenata iz regiona.

Poslanik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Milorad Mijatović upitao je ministarku Zoranu Mihajlović da li će se u ovoj godini raditi rehabilitacija Partizanskog puta, koji vodi preko Fruške Gore, od Banstola do Šida.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.