Poslanici o Zakonu o državnoj upravi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Dec.2010, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici o Zakonu o državnoj upravi

BEOGRAD -

Poslanici republičkog parlamenta nastavili su danas rad raspravom o izmenama i dopunama Zakona o državnoj upravi, koje bi trebalo da omoguće efikasniji rad organa državne uprave i smanje vreme potrebno za prikupljanje podataka.

Novčano kažnjeno 18 poslanika

Administrativni odbor Skupštine Srbije danas je novčano kaznio 18 poslanika, većinom iz Srpske radikalne stranke (SRS), zbog izrečenih mera na četiri sednice parlamenta u oktobru i novembru.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Sa oko 180.000 dinara kažnjeno je 15 poslanika SRS, a nekima od njih je izrečeno više opomena.

Najviša kazna izrečena je šefu poslaničke grupe SRS Draganu Todoroviću kome će biti oduzeto 40 odsto od plate, odnosno 30.355 dinara jer su mu u toku iste sednice izrečene dve opomene i mera oduzimanja reči.

Zbog isticanja natpisa "Zaustavite ubijanje Vojislava Šešelja u Hagu" na sednici, novčano je kažnjeno 13 poslanika SRS sa po 7.589 dinara. Njima je zbog toga izrečena opomena.

Među njima je i poslanik Filip Stojanović kome je izrečena novčana kazna u visini od 20 odsto plate, odnosno 15.177 dinara, zbog dve opomene na sednici Skupštine.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Aligrudić, poslanik DSS Zoran Nikolić i poslanik Nove Srbije Srđan Spasojević kažnjeni su sa po 7.589

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković izjavio je danas da predložene izmene i dopune Zakona o državnoj upravi imaju za cilj afirmaciju i razvoj elektronske uprave u Srbiji.

Obrazlažući poslanicima predložene izmene, Marković je objasnio da se njima ustanovljava obaveza organa državne uprave i lokalnih samouprava da u svim postupcima po zahtevima građana moraju sami da pribavljaju ona dokumenta koja su im dostupna putem elektronske komunikacije.

"To bi značilo da kada građani dođu da izvode pasoš MUP nema pravo da od njih traži izvod iz matične knjige, jer ga država već ima. MUP će profesionalnim putem da ga pribavi. Svi dokumenti koje država ima nema potrebe da građani njima barataju", naveo je ministar Marković.

On je podsetio da je to ministarstvo pre dve godine krenulo u proces uspostavljanja centralnog registra matičnih knjiga, koji je imao više faza - najpre da građani mogu izvode iz matičnih knjiga da izvade bilo gde na teritoriji Srbije, zatim da oni važe neograničeno, dok je treća faza bila da organi državne uprave i lokalne samouprave mogu da komuniciraju direktno sa sistemom.

Izmene Zakona o državnoj upravi će, kako očekuju poslanici vladajuće većine, omogućiti građanima da lakše i efikasnije ostvare svoja prava pred organima državne uprave, dok opozicija smatra da predložena rešenja neće doprineti poboljšanju efikasnosti državne uprave i da je neophodna njena racionalizacija.

Poslanici su završili načelnu raspravu o tom zakonskom predlogu, a rad će nastaviti sutra objedinjenom načelnom raspravom o predlozima Odluke o ukidanju vojnog roka i izmenama Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi.

Poslanici DSS i SRS kritikovali su što još uvek nije sprovedena racionalizacija državne uprave, za koju smatraju da je neefikasna, troma, spora, korumpirana i skupa.

"Umesto da vlada poštuje zakone i pristupi racionalizaciji državne uprave, ona je rebalansom budžeta povećala davanja za plate u republičkoj administraciji za 1,4 milijarde dinara", ukazali su poslanici DSS, koji Vladi Srbije zameraju i na smanjenju transfera lokalnim samoupravama.

Radikali su izrazili sumnju da se izmene zakona neće primenjivati u potpunosti i na dobijanje svih dokumenata koji su građanima potrebni, kao i da će i dalje morati da idu "od šaltera do šaltera".

Odgovarajući na kritike, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković rekao je da je reforma državne uprave stvar političke odluke, te da se od 2005. godine nije mnogo odmaklo.

Marković je negodovao što mora da trpi kritike, iako, kako je rekao, nije odgovoran za to što državna uprava nije racionalizovana, podsetivši da koncept racionalizacije koji je predložio nije prihvaćen.

Poslanici DS rekli su da predložena rešenja obavezuju birokratiju, odnosno zaposlene u državnoj upravi, da svoje resurse i radno vreme posvete strankama, pa građani neće morati da donose "hrpu papira" kako bi ostvarili svoja prava.

Socijalisti, takođe, smatraju da državna uprava mora biti efikasna, departizovana, jeftina, stručno organizovana, te da sve reforme u njoj moraju ići u pravcu stručnog osposobljavanja kadrova, koji treba da budu otvoreni i dostupni građanima.

Samo takva uprava, prema njihovom mišljenju, omogućiće da država uđe u EU.

Poslanici SPS su mišljenja da predložena rešenja predstavljaju uvod u značajne promene, koje će dovesti do toga da se u bitnom obimu olakša položaj stranaka.

Polemika ministra Markovića i Ilića

Prepodnevni deo sednice Skupštine Srbije obeležila je polemika ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milana Markovića i šefa poslanika NS Velimira Ilića, posle Ilićeve tvrdnje da je ministar odgovoran za prekrajanja odborničke većine u više gradova u Srbiji i za nerešavanje stambenih problema Kraljevčana posle zemljotresa.

Ilić je u raspravi o izmenama i dopunama Zakona o državnoj upravi zatražio od Markovića da podnese ostavku, zbog, kako je objasnio, mešanja u rad lokalnih samouprava i kršenja sudskih odluka.

"Vi kršite Ustav i zakone, postavljate funkcionere u lokalnim samoupravama, anulirate izborne rezultate. Kako je moguće da Maja Gojković, iako nije učestvovala na izborima u Kraljevu, ima najveću odborničku grupu? U lokalnim samoupravama je haos, ne zna se ko su gradonačelnici, ko su i čiji su odbornici", rekao je Ilić.

On je ministra kritikovao i zbog toga što Kraljevčani, dok sneg pada, spavaju u šatorima, iako je, kako je rekao, do sada bilo dosta "lepih dana" koji su mogli da se iskoriste kako bi njihovi problemi bili rešeni.

Ilić je rekao da Marković Kraljevo zloupotrebljava u političke svrhe, dok je ministar, odgovarajući na optužbe, naveo da se ne bi upuštao u polemiku sa Ilićem da nije televizijskog prenosa.

"I vaš koalicioni partner koji sedi desno od vas (SNS) nije učestvovao na izborima pa sede ovde. Mandati pripadaju odbornicima, ja tu ništa ne mogu, tako je sud odlučio", replicirao je ministar lideru NS.

Odgovarajući na optužbe Ilića o stanju u Kraljevu posle zemljotresa, Marković je rekao da stambeni problemi ne mogu biti rešeni "na oruk", da postoji procedura koja mora da se poštuje, jer je u pitanju 16.000 objekata.

"Spreman sam da svaku odgovornost ponesem za sve od početka mog mandata. Nijedna stvar u mom ministarstvu nije urađena protivzakonito", istakao je Marković.

Na optužbe poslanika vladajuće većine da je NS uputila pomoć samo svojim članovima u Kraljevu, poslanici te stranke su rekli da su pomoć upućivali porodicama za koje su od institucija u tom gradu dobili informacije da su najugroženije.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović obavestila je na početku radnog dana poslanike da će se Skupština Srbije uključiti u obeležavanje Međunarodnog dana borbe protiv side.

U ponedeljak, 6. decembra, će, kako je najavila, biti održan seminar na temu uloge parlamenta u stvaranju efikasnog odbgovora na HIV.

"Oni su deo nas i ne dozvolimo da se bore i sa nama i sa našim predrasudama", rekla je Đukić Dejanović.

Predložene izmene

Predloženim izmenama i dopunama, kako je Vlada Srbije navela u obrazloženju, biće poboljšan položaj stranke u postupku pošto je organ državne uprave dužan da obavlja uvid, pribavlja podatke iz evidencije, odnosno registra koji vodi neki drugi državni organ, autonomna pokrajina ili lokalna samouprava, čime se "potvrđuje uslužan odnos prema građanima".

Predloženim rešenjima, kako je navedeno, podržava se razvoj i primena informacionih tehnologija u oblasti državne uprave.

Izmene i dopune su predložene kako bi odredbe tog pravnog akta bile usklađene sa zakonima o visokom obrazovanju i o državnim službenicima u delu koji se odnosi na stručne i akademske nazive.

Na dnevnom redu aktuelne sednice, koja je juče počela, nalazi se 33 zakonska predloga i druga akta, a poslanici su do sada u načelu razmotrili izmene i dopune zakona o duvanu i igrama na sreću.

Kazne za poslanike

Administrativni odbor predložio je danas Skupštini Srbije da potvrdi mandat Bojanu Đuriću iz LDP-a i odlučio da kazni 18 poslanika zbog kršenja Poslovnika o radu parlamenta.

Đurić će u poslaničkim klupama zameniti Slobodana Maraša, koji je napustio tu stranku.

Među onima koji su novčano kažnjeni uglavnom su poslanici SRS-a, dva poslanika DSS-a i jedan poslanik NS-a.

Kazne koje su izrečene na četiri plenarne sednice zbog opomene ili oduzimanja reči kreću se od 7.589 do 30.355 dinara koliko je dobio šef poslaničkog kluba radikala Dragan Todorović, kome su u toku iste sednice izrečene dve mere opomene i oduzimanja reči.

Novčanu kaznu od 15.171 dinar moraće da plati poslanik SRS-a Filip Stojanović, kome su izrečene dve mere opomene, dok će ostali morati da izdvoje po 7.589 dinara.

Među kažnjenim poslanicima je i šef poslaničke grupe DSS-a Miloš Aligrudić, koji će od plate morati da izdvoji 7.589 dinara, jer mu je izrečena mera opomene, kao i poslanik tog kluba Zoran Nikolić i poslanik NS Srđan Spasojević koji su, takođe, kažnjeni sa po 7.598 dinara.

DSS, SRS: Preglomazna i neefikasna državna uprava

Poslanici opozicionih Demokratske stranke Srbije (DSS) i Srpske radikalne stranke (SRS) ocenili su danas da je a, ali da za smanjenje nije dovoljno samo uvesti elektronsko poslovanje u tu oblast.

U raspravi o izmenama Zakona o državnoj upravi, kojima je predviđena primena informacionih tehnologija u toj oblasti radi efikasnijeg rada, poslanici DSS istakli su da je neophodna racionalizacija državne uprave, jer je neefikasna i skupa.

Oni su naveli da Srbija ima jednu od najglomaznijih vlada, ali da vlast, umesto da pristupi racionalizaciji državne uprave, štedi tako što smanjuje sredstva lokalnim samoupravama.

Poslanici SRS kazali su da reforma državne uprave mora da bude vidljiva i da nije dovoljno samo uvesti elektronsku upravu.

Oni su naveli da će elektronski sistem omogućiti veće zloupotrebe ličnih podataka, jer će činovnici državne uprave bez kontrole moći da koriste podatke o građanima.

Radikali su u raspravi o izmenama zakona govorili i o krađi mandata po opštinama, navodeći da mandat pripada strankama, a ne odbornicima.

Poslanici vladajuće većine naveli su da će izmenama zakona poboljšati efikasnost državne uprave i položaj stranke u postupku.

Poslanici Demokratske stranke (DS) ocenili su da zakon stvara obavezu za birokratiju i zaposlene u državnoj upravi da svoje resurse i radno vreme posvete stranci jer građani više neće morati da donose hrpu papira da bi ostvarili neko svoje pravo.

Poslanici Socijalističke partije Srbije (SPS) naveli su da Predlog zakona o državnoj upravi predstavlja uvod u vrlo značajne promene koje će olakšati položaj stranaka.

Prema njihovim rečima, samo sa efikasnom, departizovanom i stručno organizovanom državnom upravom Srbija može u Evropsku uniju, a sve reforme moraju ići u pravcu stručnog usavršavanja kadrova, koji treba da budu dostupni građanima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.