Poslanici novog saziva parlamenta Bugarske položili zakletvu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Apr.2021, 14:49

Poslanici novog saziva parlamenta Bugarske položili zakletvu

Novi bugarski parlament danas je zasedao prvi put od parlamentarnih izbora, održanih 4. aprila, a poslanici iz šest partija položili su zakletvu u telu koji ima 240 mesta, preneo je AP.

Partija premijera Bojka Borisova GERB osvojila je najviše mandata - 75, ali nedovoljno da samostalno formira vladu.

Obraćajući se poslanicima, predsednik Bugarske Rumen Radev rekao je da će u ponedeljak održati konsultacije sa parlamentarnim grupama o formiranju sledeće bugarske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vlade.

Prema bugarskom Ustavu, predsednik će lideru GERB Borisovu dati mandat za formiranje vlade, ali se očekuje da on neće uspeti da sastavi vladu, jer druge partije odbijaju da sarađuju sa GERB.

Ako se to dogodi, stranka koja je zauzela drugo mesto na izborima, ITN, dobiće mandat.

ITN je nova stranka koju je osnovao popularni TV zabavljač i muzičar Stanislav Slavi Trifunov, a osvojila je 51 mesto u bugarskom parlamentu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.