Poslanici i sutra o izmenama Poslovnika

Izvor: RTS, 10.Feb.2009, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici i sutra o izmenama Poslovnika

Skupština Srbije završila je današnji rad a raspravu o predloženim izmenama i dopunama Poslovnika o radu nastaviće u sredu. Poslanici opozicije sve vreme su ukazivali na povredu poslovnika, ističući da jedinstvena rasprava ne može da se povede dok ne budu podeljeni amandmani i dostavljeno mišljenje Administrativnog odbora.

Administartivni odbor Skupštine Srbije nije podržao amandmane opozicije na predložene izmene i dopune Poslovnika o radu parlamenta, a prihvatio je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sedam amandmana vladajuće koalicije koji se odnose na preciziranje pojedinih rešenja.

Administrativni odbor Skupštine Srbije usvojio je Predlog izmena i dopuna Poslovnika, ali nije razmatrao razloge za prestanak mandata troje poslanika koji su iz Srpske radikalne stranke prešli u Srpsku naprednu stranku.

Šef poslaničke grupe "Napred Srbijo" Tomislav Nikolić izjavio je da izmene predloga Statuta Vojvodine moraju biti "drastične" ukoliko vladajuća većina želi da ga Skupština Srbije usvoji.

U suprotnom, vladajuća većina mora da računa na otpor građana, naglasio je Nikolić novinarima u Skupštini Srbije.

Nikolić je rekao da predsednik Srbije Boris Tadić mora da se suprotstavi ucenama u vezi s tim dokumentom, posebno onih koje dolaze od "separatista iz Vojvodine".

Nikolić je kazao da Srpska pravoslavna crkva, kao i svaka druga institucija u državi, ima pravo da iznese svoj stav, ali da on nije obavezujući, jer su crkva i država u Srbiji odvojene.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović obavestila je poslanike da je današnji rad  završen nekoliko minita pre 18.00 časova zbog prenosa fudbalske utakmice na Drugom programu Radio-televizije Srbije. Zamolila je poslanike da sutra raspravljaju o tački dnevnog reda bez obzira na njihova nezadovoljstva.

Poslanici su se ceo dana javljali po povredama Poslovnika, a u popodnevnom delu šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija obrazložila je predlog vladajuće koalicije.  Početak sednice odlagan je tri puta, a rasprava je počela posle 13.00 časova.

Na početku današnjeg rada poslanici opozicije sve vreme su ukazivali na povredu poslovnika, ističući da jedinstvena rasprava ne može da se povede dok ne budu podeljeni amandmani i dostavljeno mišljenje Administrativnog odbora.  

Poslanici Srpske radikalne stranke upozorili su da će te izmene biti uzrok još veće nestabilnosti i haosa u parlamentu, jer se njima uskraćuju prava poslanika ograničavanjem rasprave.

Poslanik Liberalno demokratske partije Ivan Andrić kazao je da se u izmene Poslovnika ušlo bez konsultacija šefova poslaničkih grupa i bez znanja poslanika o tome kako izgleda konačan tekst dokumenta.

LDP je podnela amandmane na izmene Poslovnika, a šef poslaničke grupe te partije Čedomir Jovanović rekao je da je to učinjeno sa namerom da se postigne kompromis koji bi omogućio efikasan rad parlamenta.

Šef poslaničkog kluba Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić rekao je da je današnja sednica napravljena sa ciljem da "zaskoči opoziciju".

Dodao je da vladajuća većina nije bila u stanju da obezbedi ni osnovne uslove kako bi sednica "makar formalno normalno tekla".

Šef poslaničkog kluba Nove Srbije Velimir Ilić kazao je da vladajuća koalicija "siluje zakon i ubija demokratiju". Istakao je da vladajuća koalicija "kapira" da su izbori neophodni i da zato pokušava da ih nametne po svaku cenu, a da u međuvremenu optuži opoziciju za opstrukciju parlamenta.

Na predložene izmene i dopune Poslovnika o radu podneto je 18 amandmana, od kojih su sedam podneli poslanici vladajuće koalicije.

Poslanici razmatraju Poslovnik o radu 

Izmene Poslovnika predložili su poslanici vladajuće većine, kako bi parlament efikasnije i brže radio na donošenju zakona, ali se predstavnici opozicije protive, navodeći da su rešenja restriktivna i da će ugroziti njihova prava.

Predviđena su dva dana za razmatranje zakona, dva minuta za obrazlaganje amandmana i tri sata mesečno za postavljanje pitanja vladi.

Poslanici opozicije protive se predloženim izmenama poslovnika jer smatraju da su previše restriktivna. Oni su, takođe, ukazali da namera vladajuće koalicije da ubrza zakonodavni proces nije dobra, jer je od brzine usvajanja zakona mnogo važnija njihova primena.

Poslanička pitanja moći će da se postavljaju predsedniku i članovima vlade svakog poslednjeg četvrtka u mesecu, na sednci od 16 do 19 sati.

Predsednicima poslaničkih grupa ostavljena je i mogućnost da svakog utorka i četvrtka, na početku rada, mogu da postavljaju pitanja ili pokrenu aktuelne teme koje nisu u vezi sa dnevnim redom, u po jednom obraćanju ne dužem od pet minuta.

Odbor prihvatio više predloga zakona o spoljnoj trgovini

Odbor Skupštine Srbije za razvoj i ekonomske odnose sa inostranstvom prihvatio je više predloga zakona o spoljnoj trgovini i međunarodnih ugovora.

Odbor je prihvatio većinom glasova predlog zakona o spoljnotrgovinskom poslovanju, a obrazlažući taj predlog, pomoćnik ministra ekonomije Ana Blagojević istakla je da je razlog za njegovo donošenje pristupanje Srbije Svetskoj trgovinskoj organizaciji i EU.

Blagojevićeva je objasnila da su novim predlogom tog zakona precizirani određeni pojmovi iz teksta zakona i dodala da dosadašnji zakon nije predviđao davanje određenih dozvola po automatizmu.

Odbor je prihvatio Predlog o prestanku važenja zakona o Fondu za osiguranje i finansiranje spoljnotrgovinskih poslova, koji je osnovan u vreme postojanja Jugoslavije, a predviđeno je njegovo spajanje sa Agencijom za osiguranje i finansiranje izvoza Republike Srbije.

Odbor za razvoj i ekonomske odnose sa inostranstvom prihvatio predlog zakona o potvrđivanju sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Rumunije o ekonomskoj, naučnoj i tehničkoj saradnji, na predlog Rumunije zbog njene obaveze da revidira sve bilateralne sporazume zbog ulaska u EU.

Prihvaćen je i predlog zakona o potvrđivanju sporazuma između kraljevine Belgije, Republike Albanije, BIH, Republike Hrvatske, Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, Republike Moldavije, Crne Gore, Republike Srbije i misije privremene uprave UN na Kosovu u ime Kosova u skladu sa rezolucijom SB UN 1244 o privilegijama i imunitetima sekretarijata sporazuma o slobodnoj trgovini u centralnoj Evropi.

Na Odboru su predložena i četiri poslanika (SNS, SRS, DSS i G17 plus) koja će predstavljati Skupštinu Srbije na seminaru iz oblasti ekonomskog i trgovinskog menadžmenta pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine Narodne Republike Kine, koji će biti održavan u Kini od 4. do 17. marta ove godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poslanici i sutra o izmenama Poslovnika

Izvor: EMportal, 10.Feb.2009

Skupština Srbije završila je večeras rad, a raspravu o predloženim izmenama i dopunama Poslovnika o radu nastaviće u sredu u 10.00.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.