Poslanici: Nema dovoljno škola, digitalni udžbenici skupi

Izvor: N1 televizija, 28.Mar.2018, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici: Nema dovoljno škola, digitalni udžbenici skupi

Poslanici Skupštine Srbije ukazali su na današnjoj sednici, na kojoj se razmatra set zakona iz oblasti obrazovanja, da u nekim delovima Srbije nema dovoljno škola, da mnoga deca nemaju novac za užinu, ali se raspravljalo i o uvođenju digitalnih udžbenika i ceni knjiga.

Poslanik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić rekao je da su zakoni iz oblasti obrazovanja rezultat stvarne potrebe i nužnosti usklađivanja naših standarda sa evropskim i najavio da će poslanici ove >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << stranke glasati za njih.

On je istakao značaj donošenja Zakona o prosvetnoj inspekciji, ali je ukazao i na problem "teških torbi za učenike nižih razreda".

"Ovo pitanje je pitanje zaštite deteta. Ne može dete iz prvog razreda da nosi torbu od sedam i devet kilograma. To je pitanje od koga ne možemo pobeći, sa kojim se moramo suočiti", rekao je on.

Poslanik Demokratske stranke (DS) Radoslav Milojičić rekao je da DS nema ništa protiv uvođenja elektronskih udžbenika, ali je pitao ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića da li je sagledao ravnotežu između uvođenja ovih udžbenika i realnog stanja u kakvom se nalaze učenici, kakvo je materijalno stanje njihovih roditelja.

On je rekao da je oko 800.000 dece u Srbiji obuhvaćeno osnovnim i srednjim obrazovanjem, a da je 50.000 dece svakog dana gladno, odnosno nema novac za užinu.

Milojičić je rekao da DS predlaže zakon kojim bi se propisalo da je za učenike čija oba roditelja ne rade država dužna da obezbedi besplatne udžbenike, prevoz od kuće do škole i besplatnu užinu.

Šarčević je rekao da se mnogo timova u Ministarstvu prosvete bavi "svakodnevnim, ovozemaljskim pitanjima" i naveo da će država obezbediti tablete učenicima, da će školske kuhinje biti obnovljene.

"Zakon o udžbenicima trebalo bi da pojeftini udžbenik i da ga distribuira đačka zadruga.To je 15 odsto uštede, pa puta đaka, nije mala para", rekao je on.

Poslanik Socijaldemokratske stranke Srbije Muamer Bačevac rekao je da će poslanici ove stranke glasati za predložene zakone. On je rekao da se teži jednosmenskom radu u Beogradu, što je najbolji model za prenošenje znanja, ali je naveo da deca u Novom Pazaru idu u tri smene u školu.

Bačevac je dodao da se taj problem rešava i da je njihova koalicija, u kojoj je Srpska napredna stranka u Novom Pazaru, u prošlom mandatu napravila tri škole i renovirali sve škole.

Šarčević: Znamo da u nekim sredinama fale škole

Šarčević je rekao da imaju saznanja da u nekim sredinama "fale škole" i naveo da je gradnja škola nužna i da će biti prioritet u sredinama kao što je Novi Pazar.

Poslanik Srpske radikalne stranke Dubravko Bojić rekao je da udžbenik i cenom mora da bude dostupan svima koji ga koriste i ukazao na to da mnogi profesori ucenjuju studente da koriste njihove udžbenike.

Poslanik Jedinstvene Srbije Marija Jevđić pohvalila je to što je predviđeno uvođenje digitalnih udžbenika, navodeći da je potrebno da način učenja u školama prati modernizaciju.

Šef poslaničke grupe Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić pitao je Šarčevića kako će udžbenici biti 15 odsto jeftiniji, jer u predloženom Zakonu ne vidi kako se došlo do te računice.

On je rekao da se zakonom daju nove nadležnosti resornom ministru.

"Ranije je standard kvaliteta udžbenika, na predlog Zavoda, usvajao Nacionalni prosvetni savet. Sada se to sve prebacuje ministru tako da Zavod daje predlog kriterijuma standarda kvaliteta, Nacionalni prosvetni savet samo daje mišljenje, a na kraju odlučuje ministar", rekao je Đurišić.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.