Poslanica iz Srbije na konferenciji OEBS u Beču

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Nov.2019, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanica iz Srbije na konferenciji OEBS u Beču

Poslanica Skupštine Srbije Stefana Miladinović učestvovala je u Beču na konferenciji "Dani bezbednosti OEBS-a", a izlagala u svojstvu paneliste na sednici o "Tehnologiji u cilju bezbednosti".

Digitalizacija nam je ponudila i inovativne instrumente za borbu protiv kršenja ljudskih prava, ali sigurnosne rizike koje donosi digitalna transformacija ne bi trebalo potcenjivati", rekla je ona, saopšteno je danas iz parlamenta.

"Kao članovi parlamenta i međunarodne zajednice, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ta pitanja moramo da držimo na vrhu naše agende. Mi ćemo podsticati i predlagati regulativu koja podržava države učesnice u rešavanju problema rizika nastalih digitalizacijom", rekla je Miladinović, koja je i specijalni izvestilac za digitalnu agendu Parlamentarne skupštine OEBS.

U razvijanju novih politika i zakonodavstva, takođe bi trebalo da se proveri da li se time poštuju osnovne slobode i s tim u vezi, ključna je saradnja s OEBS-om, privatnim sektorom i civilnim društvom, istakla je Miladinović.

Dan bezbednosti OEBS-a na temu "Pristup tehnologiji i bezbednosti usredsređen na ljudska prava" održan je u Beču 8. novembra, okupivši predstavnike međunarodnih institucija, diplomatije, akademije, civilnog društva, medija i politike kako bi ispitali rizike koji su svojstveni razvoju i korišćenju novih tehnologija, razmenili najbolje prakse i razmotrili kako države učesnice mogu da primene rodno osetljiv pristup i pristup usredsređen na ljudska prava u bavljenju ovom temom.

Tokom posete Beču, Miladinović je u četvrtak, takođe održala bilateralne sastanke u Sekretarijatu OEBS-a s ambasadorom Vukom Žugićem, koordinatorom OEBS-ovih ekonomskih i ekoloških aktivnosti i OEBS-ovim Odeljenjem za rodnu ravnopravnost.

Razmena stavova se fokusirala na utvrđivanje načina za buduću saradnju i na sprovođenje rezolucije o "Digitalizaciji kao prednosti za rodne politike", koju je usvojila Parlamentarna skupština na godišnjem zasedanju u Luksemburgu, navodi se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.