Poskupljenje struje veliki udar na građane

Izvor: Radio 021, 15.Jun.2015, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Poskupljenje struje veliki udar na građane"

Glavna i odgovorna urednica Nove ekonomije Biljana Stepanović kaže da se očekuje da, nakon poskupljenja struje, dođe do talas poskupljenja pa i osnovnih životnih namirnica.

Ona ističe da je do sada uvek bio slučaj da čim poskupe energenti dođe i do ostalih poskupljenja, iako nema osnova za to. Neki to rade psihološki, drugi zato što misle da će to da pogura inflaciju, a treći "koriste gužvu".

Prodavcima i trgovcima bi sada trebalo da niska kupovna moć građana >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << bude razlog da ne podižu cene jer je ovo  poskupljenje struje još jedan u nizu udara na kućni budžet građana, naglašava ona, podsećajući da je uz to sve veća neizvesnost da li će građani imati posao i primati plate.

"Nije to mali udar i nije se bezveze ovoliko meseci javnost pripremala. Problem je što novac ne ide u modernizaciju EPS-a već je veći deo akciza i ide za popunjavanje budžeta", smatra Stepanović. Komentarišići to što iz Vlade stalno poručuju da je deficit daleko manji od planiranog ona kaže da je to malo nejasno jer se sa druge strane pribegava akcizama na struju, nema privrednog rasta, nema kapitalnih investicija, nisu plaćene obaveze pa su čak i javna preduzeća ranije platila dividende.

To je isto kao kad primite platu, ne platite ništa od računa i kažete da imate novca, pojašnjava ona dodajući da je pitanje koliko je to održivo. Povodom akcije "Moja Srbija" kojom Vlada pokušava da stimuliše domaći turizam pozivajući građane da letuju u Srbiji, urednica Nove ekonomije ističe da je to ad hoc i neosmišljena akcija kojom je Vlada možda htela da skrene pažnju sa poskupljenja struje.

Prema njenim rečima, turistička sezona je u toku i nije bez razloga Sajam turizma u februaru, ljudi unapred planiraju odmore. "Ovo deluje kao jedna vrlo neosmišljena akcija", ukazuje ona.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.