Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Maj.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poskupljenje goriva izazvalo talase nezadovoljstva širom Evrope

SOFIJA/BERLIN/PODGORICA - Stotine kamiona blokiralo je danas puteve širom Bugarske, pošto vozači drugi put u poslednjih deset dana protestuju zbog rasta cena dizela i zahtevaju da Vlada smanji poreze na gorivo.

Autobuski prevoznici pripremaju se za sutrašnji štrajk na nacionalnom nivou. Slični protesti održani su 19. maja.

"Sve smo manje konkurentni, a neke kompanije su bankrotirale", izjavio je za državni radio lider udruženja vozača Dmitar Nikolov.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
On je dodao da je cena od 1,3 evra za litar dizela u Bugarskoj "veća nego u ostalim zemljama EU".

Bugarska je jedna od najsiromašnijih članica EU, a prosečna zarada u ovoj zemlji iznosi 248 evra. Istovremeno, Bugarska ima jednu od najvećih stopa inflacije u evropskom bloku.

Ministar ekonomije i energetike Petar Dimitrov odbacio je pozive da se smanje porezi na gorivo, ali je obećao da će Vlada ispitati na koji način ostale članice EU rešavaju problem visokih cena.

Ruska naftna kompanija "Lukoil" je vlasnik jedine bugarske rafinerije, u crnomorskom gradu Burgasu, a takođe poseduje i najveću mrežu benzinskih pumpi u ovoj zemlji.

Milioni vozača koriste železnicu zbog skupog benzina

Milioni vozača u Nemačkoj odustali su od automobila i prešli na prevoz železnicom zbog vrtoglavog rasta cena goriva.

Kako danas piše dnevnik "Bild", pozivajući se na navode tog koncerna, Nemačka železnica je od januara do aprila imala 20 miliona putnika više nego pre godinu dana i to kako u regionalnom, tako i u međugradskom saobraćaju.

Rukovodstvo Nemačke železnice sada, kako prenosi list, namerava da novim merama i tarifama dugoročno te putnike i zadrži i poručuje građanima da "najbolje mesto za automobil nije benzinska pumpa, već parkiralište pokraj železničke stanice".

Litar super-benzina danas je u Nemačkoj koštao 1,47 evra do 1,54 evra, a dizela 1,48 evra. Decenijama su cene dizela bile znatno niže od cena benzina.

Povodom masovnog prelaska putnika iz automobila na železničkiprevoz, mediji ukazuju da je reč o svetskom trendu uslovljenom poskupljenjem benzina. Tako je u SAD već u prošloj godini broj ljudi koji su se vozili železnicom porastao na 10,3 milijardi, a u 2008. je već do sada veći za pet odsto.

Američki vozači su u martu ove godine automobilima prevalili 11 milijardi milja manje nego pre godinu dana, što je najveći zabeleženi pad korišćenja automobila do sada u SAD.

Nemačka železnica godinama je bila suočavana sa kritikom da su karte preskupe i da se vožnja vozom ne isplati u poređenju sa automobilom. Sada je pak za tri meseca za 3,7 odsto porastao samo broj putnika koji se voze najskupljim, ali i najbržim ICE-vozovima.

Crna Gora: Nema smanjenja akciza na gorivo

Proizvođači i trgovci u Crnoj Gori, prema informacijama iz kompanija, već najavljuju poskupljenja robe posle drastičnog povećanja cena naftnih derivata.

Slične su najave podgoričkih kompanija "Merkator-Meks" i "Voli", uz obećanje da će "nastojati" da poskupljenja što manje pogode potrošače.

Poskupljuje sve

Nikšićka trgovinska kompanija "Plus komerc" najavila je da će "sve poskupeti", uključujući i pekarske proizvode.

Mogućnost da se cene goriva koliko-toliko zadrže pod kontrolom, a, samim tim, i da se utiče na posledice poskupljenja nafte, je da se smanje državne dažbine koje ulaze u obračun cena benzina.

Međutim, iz crnogorskog Ministarstva finansija je rečeno da se zasad ne razmišlja o smanjenju akciza na gorivo.

"Ne treba očekivati smanjenje visine akciza na gorivo", rekla je za medije pomoćnik ministra finansija Koviljka Mihailović.

Akciza na litar benzina je 27-36 centi, zavisno od vrste goriva. U cenu goriva ulaze carina, lučka taksa, porez na promet, naknada za izgradnju autoputeva, ekološka naknada.

Zaračunavaju se i troškovi pretovara naftnih derivata, troškovi distribucije, troškovi maloprodaje i marža.

U Crnoj Gori od juče je prvi put eko-dizel skuplji od benzina, a cena mu je skočila na 1,28 evra. Benzin super košta 1,25 evra, a obično dizel gorivo 1,26 evra.

Maloprodajne cene benzina u Crnoj Gori usklađuju se svakog drugog ponedeljka, zavisno od cene nafte u svetu i odnosa dolara i evra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.