Posetom od dva dana Makron daje značaj Srbiji

Izvor: RTS, 14.Jul.2019, 09:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Posetom od dva dana Makron daje značaj Srbiji"

Ključna poruka predstojeće posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji je ponovno uspostavljanje čvrstog saveza između dve zemlje, rekao je za RTS saradnik Instituta za evropske studije Slobodan Zečević.
Jedna od ključnih političkih tema biće i dijalog Beograda i Prištine, a prema mišljenju Slobodana Zečevića, Makron je sve bliže američkom stavu – nema tabu tema. Francuska bi, kaže, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prihvatila svako kompromismo rešenje.

Kada je reč o evrointegracijama, poznat je stav francuskog predsednika da nije optimista po pitanju skorog proširenja EU.
"Do sada je Francuska insistirala na paralenoj vezi između unutrašnjih reformi unutar EU i proširenja. Srbija sigurno mora da uradi sve što može na ispunjavanju poglavlja, posebno kada je reč o pravosuđu i bezbednosti. Ovde Nemačka ima mnogo liberalniji stav od Francuske a to znači da je sklonija da primi Srbiju i bez okončanja unutrašnjih reformi unutar EU. Sa novim evropskim rukovodstvom i izborom Ursule fon der Lajen moguće je očekivati i novu strategiju proširenja", smatra Zečević.
Mnogi vide i simboliku u tome što francuski predsednik u Srbiju dolazi samo dan posle proslave Dana pada Bastilje, najvećeg praznika u toj zemlji. 
"Vrlo je važno što Makron u Srbiji ostaje dva dana i time daje značaj Srbiji kao zemlji koja ima centralnu ulogu za Zapadni Balkan", ističe Zečević.
U delegaciji Emanuela Makrona biće i dosta francuskih privrednika a razlog za to je što naša zemlja ima najveću spoljno-trgovisnku razmenu od svih zemalja u regionu.
"To nije nivo koji imamo sa Nemačkom i Italijom ali smo i dalje lider u regionu kada je reč o spoljno-trgovinskoj razmeni. Dolazak privrednika treba da da dodatan podsticaj većim investicijama", rekao je Slobodan zečević za RTS.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

STRUČNjACI O DOLASKU MAKRONA: Francuska teži da ojača prisustvo u Srbiji; Sretenović: Možda predloži nešto novo za Kosovo

Izvor: Večernje novosti, 14.Jul.2019

Francuska teži da ojača svoje prisustvo u Srbiji i regionu, kaže Aleksandra Kolaković sa Instituta za političke studije povodom posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji Francuska teži da ojača svoje prisustvo u Srbiji i regionu, kaže Aleksandra Kolaković sa...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.