Poseta Vučića Hilandaru pokazuje veliko poštovanje

Izvor: B92, 11.Jan.2021, 00:18

"Poseta Vučića Hilandaru pokazuje veliko poštovanje"

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin kaže da poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hilandaru pokazuje veliko poštovanje prema crkvi i tradiciji.

On napomnje i da način na koji je primljen pokazuje da je zaslužio poštovanje koje uživa i za koje se izborio.

"Sveštenici nisu botovi, a u manastirskom životu vodi se računa šta se i kako radi. Primili su ga kao predstavnika srpske države i on ima razloga da bude ponosan na to", rekao je Vulin za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << televiziju Pink.

On je, reagujući na opasku advokara Aleksandra Olenika da je Vučićeva poseta bila propagandna akcija na šta ukazuje i način izveštavanja medija o poseti, rekao da to nije tačno, već da je bila deo dubokog uverenja Vučića.

"Vučić je na KIM nekoliko puta od svojih ličnih sredstava izdvajao ili je podsticao prijatelje da organizuju količine novca za obnovu crkava i manastira i to niko ne zna. On je to radio i radi i danas. O tome ćuti i ne govori", rekao je Vulin.

Olenik je kazao da se ne slaže sa time da se SPC finansira i da mu je sporan novac koji se iz budžeta Srbije izdvaja za SPC, kao i da bi voleo da neko od predstaavnika Vlade javno kaže koliko je novca 2020. godine dato SPC.

Govoreći o Vučiću, on je kazao da će ga pohvaliti zbog postizanja Briselskog sporazuma i njegovog sprovođenja.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je večeras da se vadika diseldorfski i nemački Grigorije bori za sebe, ali da neće da skine mantiju jer mu ona daje autoritet.

On je za televiziju Pink rekao da on nije predstavnik SPC, a da ga oslovljavaju kao vladiku i čoveka koji će ujediniti opoziciju.

Prema njegovim rečima, zanimljivije je što Grigorija "Ðilasovi mediji ođednom podružavaju jer je napao predsednika Srbije Aleksandra Vučića".

"On kada napadne Vučića sve mu je dozvoljeno. U Srbiji, nažalost, postoje neke stvari - nikada ne smete kritički da se odnosite pema pokojnom premijeru Ðinđiću i da hvalite Vučića. Kada ga je Grigorije napao sada je sve dozvoljeno", rekao je Vulin.

Advokat Aleksandar Olenik izjavio je da smatra da crkva treba da se bavi verom a ne politikom i da sveštenicima nije dovoljno materijalno već žele moć.

"Crkva rreba da se bavi onim što jeste njen posao - verom i organizacijim crkve. Nije jasno da li to rade kao verski službenici ili građani. Država ne treba da bude alat i sluša crkvu. Mora da bude odvojena, ali da ne ulazi u državne nadležnosti", rekao je on.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vulin: Poseta Vučića Hilandaru pokazuje veliko poštovanje

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Jan.2021

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je večeras da poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hilandaru pokazuje veliko poštovanje prema crkvi i tradiciji, ali i da način na koji je primljen pokazuje da je zaslužio poštovanje koje uživa i za koje se izborio...- Sveštenici...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.