Poseta Muzeju, još jedan dobar razlog za odlazak u Smederevo ovog leta

Izvor: RTS, 16.Jun.2020, 15:53

Poseta Muzeju, još jedan dobar razlog za odlazak u Smederevo ovog leta

Izložbom "Ostavština Milana Jovanovića Stojimirovića u Etnološkoj zbrici", smederevski muzej obeležava 70 godina rada.
Celokupan fond predmeta iz kolekcije političara, novinara i književnika Milana Jovanovića Stojimirovića, stručnoj i široj javnosti predstavlja se  prvi put. Najbrojniju grupu  čini bakarno posuđe, a u stilski najlepše i najvrednije spada srebrna garnitura za posluživanje, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kao i nekoliko primeraka nakita.

Gordana Miletić, autor izložbe, videla je priliku da upozna javnost  sa njegovom kolekcionarskom delatnošću, sa Stojimirovićem kao etnologom. Ističe izuzetno vredne  predmete koji su izrađeni i upotrebljavani od 13. veka pa do prve polovine 20. veka.
Najveći broj predmeta iz kolekcije, ušao je u muzejski fundus kao konfiskovana pokretna imovina. Oni su, pored gimnazijske zbirke starina, bili temelj za formiranje muzeja, 12.aprila 1950. godine, naovodi direktorka  Tatijana Gačpar.
Muzej u Smederevu  neodvojivi je deo kulturnog, naučnog i obrazovnog miljea grada i okoline. Stalnim unapređivanjem programa ostvaruje komunikaciju sa svim generacijama, što pokazuje i velika posećenost.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.