Poseta Mihaela Madsena na Beldoksu

Izvor: Blic, 17.Apr.2015, 21:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Poseta" Mihaela Madsena na Beldoksu

Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldoks ove godine biće održan od 7. do 13. maja u Sava centru, Domu omladine i u Dvorani Kulturnog centra Beograda, a jedno od najinteresantnijih dešavanja svakako će biti premijera najnovijeg ostvarenja proslavljenog danskog dokumentariste i konceptualiste Mihaela Madsena pod nazivom “Poseta”.

“Poseta” u svojoj suštini predstavlja teško zamisliv spoj dokumentarnog i naučno-fantastičnog filma.

Već na samom početku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << gledalac biva izmešten u vizuru vanzemaljskog bića, tek pristiglog na Zemlju. Neka od pitanja na koja se pomenutom zamenom teza traži odgovor, jesu: Kako bi nas ovakvo biće doživelo, kakvu bi komunikaciju sa njim uspostavili za to zaduženi eksperti i ko su oni uopšte?

Da li bi ovakva poseta predstavljala povod za radost ili za strah? Može li se ljudska civilizacija zapravo percipirati dovoljno samosvesnom, harmoničnom i prosperitetnom, odnosno vrednom pažnje i poštovanja od strane tehnološki i moralno superiornije vrste?

Kroz sva ova, ali i neuporedivo složenija pitanja porekla života, etičke doslednosti ili institucionalne kompetentnosti Madsen kormilira poput nenadmašnog veterana, služeći se krajnje minimalističkom paletom primenjenih intervencija. Rezultat je očaravajući.

Najpozvaniji eksperti kameri poveravaju najdublje profesionalne i lične nedoumice, prepuštaju se detinje iskrenim maštarijama, uvode nas u svet imaginarnih mogućnosti, uz vidljivo nerazvijene sposobnosti za kritičko samosagledavanje i autokorekciju. Kroz njihove nadahnute rečitative usporeni prizori ovozemaljskog života dobijaju drugačija, metafizička, apstrahovana značenja, ljudska civilizacija postaje groteskno haotična i nezrela, dok se gledaočevo egzistencijalno uporište nepogrešivo pomera u pravcu prevazilaženja sebičnih, egocentričnih poriva.

Lep, iskren i inteligentan film. Sa stilskom i metafizičkom perspektivom Kjubrikove “Odiseje u svemiru”, Madsen je uspeo da napravi dokumentarac koji na nenametljiv i duhovit način tretira najsloženija egzistencijalna pitanja. Film koji se gleda sa lakoćom, ali pamti zauvek.

"Poseta" je na programu Beldoksa 9. maja u 20 sati u Domu omladine Beograda, a cena ulaznice je 200 dinara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.