Posekla se na kartonsku kutiju tokom selidbe, prst joj je otekao, narednih 65 dana lekari su vodili ŽESTOKU BORBU ZA NJEN ŽIVOT

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Feb.2020, 08:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posekla se na kartonsku kutiju tokom selidbe, prst joj je otekao, narednih 65 dana lekari su vodili ŽESTOKU BORBU ZA NJEN ŽIVOT

Heder Harbotl (49) sa Havaja dve noći nije spavala zbog jakih bolova u šaci i visoke temperature, nakon što se u decembru 2017. godine posekla na papir.

Otišla je kod lekara, i saznala da je mala posekotina na ruci izazvala nekrotizirajući fasciitis, bakterijsku infekciju, koja dovodi do propadanja kože, mišića i tkiva. Bolest se brzo širila i doslovno joj je pojela tetive, stigla do pazuha i pretila je da ugrozi srce. Dobila je trovanje krvi i bubrezi su počeli da joj >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << otkazuju.

Lekari su joj davali antibiotike i svaka tri dana odstranjivali trulo tkivo. Malo je nedostajalo da joj odseku ruku. Kada se dovoljno oporavila, presadili su joj kožu uzetu sa butine. Posle 65 dana u bolnici, najzad je mogla da se vrati šestogodišnjoj ćerki, ali još ne može da pokreće šaku kako treba.

Njene muke su počele kad se posekla na kartonsku kutiju tokom preseljenja u novi stan.

- Sedmog decembra 2017, probudili su me jaki bolovi u šaci. Otekao mi je mali prst i otok se brzo širio. Prvo sam pomislila da sam iščašila prst. Ali onda sam videla malu posekotinu između malog i domalog prsta i pomislila da sam udarila u nešto - kaže ona.

Međutim, ubrzo joj je otekla cela šaka.

- Tokom noći sam dobila groznicu, a svaki pokret ruke i tela bio je pravo mučenje. Bila sam tako slaba - kaže ona.

U bolnici su utvrdili da ima nekrotizirajući fasciits, poznatiji kao bolest kao jede meso.

Reč je o retkoj, ali veoma opasnoj bakterijskoj infekciji, koja dovodi do izumiranja tkiva, a nastaje kad bakterije prodru u organizam, često kroz manju posekotinu ili ogrebotinu. Kako se bakterija razmnožava, ona oslobađa toksine koji uništavaju tkivo i sprečavaju dotok krvi u tu oblast. Lekari su joj objasnili da su joj u telo prodrle streptokoke.

Ova bolest munjevito napreduje, pa oko 40 odsto obolelih umire, uprkos lečenju. Oni koji prežive obično ostaju hendikepirani zbog amputacije ili uklanjanja velikog dela zaraženog tkiva.

- Bila sam blizu smrti i pretila mi je amputacija, jer je infekcija bila vrlo jaka. Bakterija mi je već pojela tetive i stigla je do pazuha - objašnjava Heder za "Dejli mejl".

Infekcija je dovela do sepse i zdravstveno stanje joj se brzo pogoršavalo.

- Bubrezi su počeli da mi otkazuju. Infekcija se proširila na lakat i pretila je da zahvati srce - kaže ona.

Posle intenzivne terapije antibioticima i redovnog uklanjanja zaraženog tkiva, bila je spremna za presađivanje kože. U okviru procedure rasekli su joj deo kože na butini i, poput poklopca, stavili na mesto na šaci gde joj je nedostajala koža. Na taj način koža na unutrašnjoj strani butine proizvela je nove krvne sudove na šaci. Tek posle toga, šaku su odvojili od butine.

- Malo je reći da je bol bio nepodnošljiv. Davali su mi jake doze narkotika. Previjanje svaka dva-tri dana bilo je užasno. Tražila sam da mi daju anesteziju, jer više nisam mogla da izdržim - kaže ona.

Heder je zahvalna što se oporavila.

- I dalje idem na radnu terapiju i naporno vežbam kako bih ponovo mogla normalno da koristim sve prste. Toliko sam zahvalna što su moje molitve uslišene, što mogu da kažem da je gotovo i zagrlim ćerku i porodicu. Imala sam ludu sreću da preživim.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.