Posebna komisija MUP za ubistva iz devedesetih!

Izvor: Kurir, 20.Avg.2013, 23:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posebna komisija MUP za ubistva iz devedesetih!

Policija i dalje radi na rasvetljavanju ubistava počinjenih u proteklih dvedesetak godina

BEOGRAD - Postoji mogućnost da Ministarstvo unutrašnjih poslova za neka od nerasvetljenih ubistava tokom devedesetih formira i posebne komisije unutar MUP-a, koje bi radile na istrazi, rekao je državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Vanja Vukić. On je dodao da policija i dalje radi na rasvetljavanju ubistava počinjenih u proteklih dvedesetak godina.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<
- Ti slučajevi nisu zatvoreni, naglasio je Vukić. On nije želeo da komentariše odluku Apelacionog suda, koji je nedavno ukinuo presudu za troje bivših čelnika Državne bezbednosti, osuđenih za pomaganje u atentatu na lidera Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića u Budvi 2000. godine.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić oglasio se tim povodom, ističući da ne želi da se meša u rad pravosuđa, ali je od pravosudnih institucija zatražio da „hitno rasvetle“ pokušaj ubistva predsednika SPO.

Na pitanje da li je MUP ponovo otvorio slučaj Budva, državni sekretar MUP-a Vanja Vukić kaže da ta odluka zavisi od tužilaštva.

- Policija je tužilaštvu dostavila sve podatke u vezi sa atentatom na Vuka Draškovića. Zasad nema novih dokaza, a istragu ćemo ponovo pokrenuti ukoliko nam tužilaštvo pošalje takav zahtev - ističe Vukić. On dodaje da Uprava kriminalističke policije nema saznanja da tužilaštvo ima nameru da uskoro ponovo pokrene istragu, jer ih niko iz tužilaštva nije ni kontaktirao u vezi sa tim.

Podsetimo, presudom Višeg suda u Beogradu od 18. juna prošle godine osuđeni su bivši načelnik beogradskog centra DB Milan Radonjić na osam godina zatvora, a nekadašnji načelnici Trećeg i Šestog odeljenja beogradskog centra DB, Stevan Basta i Ratko Romić, na po sedam godina. Oni su osuđeni zbog pomaganja atentatorima neposredno pred pokušaj ubistva Draškovića u Budvi, fotografišući njegov stan.

Međutim, sudsko veće Apelacionog suda prihvatilo je žalbe advokata osuđenih i odlučilo da se ceo predmet vrati na ponovno suđenje.

Nerešeni slučajevi

Zoran Todorović Kundak je ubijen 24. oktobra 1997. Leta te godine postao je direktor Beopetrola. Bio je generalni sekretar JUL-a i blizak saradnik Mire Marković, međutim, neomiljen među tadašnjim liderima SPS-a. Ubijen je sa dva kratka rafala iz automatskog pištolja u glavu i leđa, kada je oko osam časova izašao iz svog mercedesa. Prema izjavama očevidaca, upucao ga je mladić koji je nosio plavi kačket i šarenu jaknu.

Radovan Stojičić Badža je bio general srpske policije, načelnik Službe javne bezbednosti i zamenik ministra unutrašnjih poslova Srbije. Ubijen je 11. aprila 1997. godine, u restoranu Mama Mia u Beogradu.

Žika Petrović je bio generalni direktor JAT-a od 1992. godine do aprila 2000, kada je ubijen ispred svoje kuće. U njega su oko 21,30 dvojica nepoznatih muškarca ispalila četiri hica iz „škorpiona“.

Pavle Bulatović, ministar odbrane SRJ, ubijen je 7. februara 2000. u restoranu fudbalskog kluba Rad na Banjici. Nepoznati napadač ispalio je iz kalašnjikova više hitaca u Bulatovića. Pucao je sa obližnje ograde, a policijska istraga utvrdila je da je ubica imao dva pomagača.

Miroslav Bižić Biža, bivši načelnik Odeljenja za maloletničku delinkvenciju, a potom vlasnik privatne detektivske agencije „Biža“, ubijen je 21. maja 1996. ispred svoje agencije u „Merkatoru“ u Novom Beogradu. Pretpostavlja se da je u pitanju jedan počinilac, koji je pucao automatskim pištoljem sa prigušivačem.

Vlada Srbije donela je odluku o formiranju međunarodne komisije koja će da istraži nerešena ubistava novinara u Srbiji - Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.