Posavci verni zavičaju

Izvor: Vesti-online.com, 20.Nov.2018, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posavci verni zavičaju

U organizaciji Srba poreklom iz Posavine u Melburnu je održano tradiconalno, 15. Posavsko humanitarno veče. I ove godine cilj okupljanja bio je negovanje tradicije i običaja Srba sa područja Posavine, ali i želja da se pokaže da se rodni kraj ne zaboravlja i da se pomogne zemljacima u nevolji.

Ovogodišnji prihod sa zavičajne večeri namenjen je obnovi crkvi Presvete Bogorodice u Donjoj Dubici, te crkvi Svetog Petra i Pavla u Novom Gradu. Takođe, Posavci su mislili i na >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << njihovog zemljaka Milana Milojevića - Čkalju, koji se ozbiljno razboleo za vreme odmora u otadžbini.

Druženje Srba iz Posavine počelo je na inicijativu nekolicine prijatelja koji su okupili zemljake, a vremenom je sve preraslo u veliku i značajnu humanitarnu akciju koja se održava svake godine. Među njima bio je i veliki broj članova porodice Milojević.

- Prvo Posavsko veče organizovali smo na ideju prijatelja u Srpskom sportskom centru u Kizborou. Od tada su naša druženja postala tradiconalna, a održavamo ih svakog oktobra ili novembra. Proteklih godina pomagali smo ugrožene i bolesne zemljake, pomogli da se obnovi spomen kosturnica palim borcima u starom kraju, naše crkve i kapele. Pomogli smo sve crkve na teritoriji Posavine - kaže Ljubo Milojević, jedan od organizatora večeri.

On napominje da je sa njihovih druženja za pomoć u proseku izdvajano i po desetak hiljada dolara.

- Malo se povratnika vratilo u naš stari kraj, a većina njih i preživljava zahvaljujući pomoći koja im se šalje iz dijaspore. Trudimo se da pomognemo svakom našem čoveku u nevolji. Ovog puta želimo da pomognemo Milanu Milojeviću iz Donje Dubice. On živi u Melburnu od 2002. godine, a razboleo se tokom odmora u Srbiji i boravka u Novom sadu. Dosad mu je već poslata pomoć od otprilike 30.000 dolara - rekao je Ljubo Milojević.

Prisutne je pozdravio sveštenik protojerej-stavrofor Milorad Lončar, paroh crkve Sveti arhiđakon Stefan iz Kizboroa, a u ime organizatora večeri obratio se i Ljubo Milojević. Tokom večeri nastupali su orkestar Krstomira Dišljanovića i folklorna grupa "Šumadija". Posetioci su mogli da pogledaju i malu izložbu domaće radinosti i narodnih nošnji iz Posavine i da se tako possete običaja i uspomena iz zavičaja.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.