Posao za tekstilce

Izvor: Politika, 03.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posao za tekstilce

Zahvaljujući sajmovima zapošljavanja, u Jablaničkom okrugu za dve godine do posla došlo 1.375 lica

Prošlog četvrtka u hotelu „Beograd” u Leskovcu održan je prvi ovogodišnji sajam zapošljavanja, osmi po redu u Jablaničkom okrugu počev od 2006. godine, od kada se ova manifestacija organizuje. Pored pet u Leskovcu, po jedan je održan u Lebanu i Vlasotincu. Naime, predviđeno je da se godišnje održavaju po dva sajma – prolećni i jesenji, ali, po rečima >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Jovice Marinkovića, direktora filijale NSZ u Leskovcu, dosadašnji rezultati su tako dobri da bi sajmovi mogli da budu i češći. On to potkrepljuje i prošlogodišnjim rezultatima – na četiri sajma učestvovalo je 80 poslodavaca koji su iskazali potrebe za 350 lica, a do posla su došla 293 nezaposlena, odnosno više od 80 odsto.

I Marijana Senić iz Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, koja je svečano otvorila sajam, naglasila je da su sajmovi zapošljavanja, kao jedna od novijih mera u okviru aktivnog zapošljavanja, pokazali zadovoljavajuće rezultate. Iskustva govore da se šest meseci nakon sajma zaposli 20 do 30 odsto onih koji su ostavili svoje radne biografije.

– Oni koji traže zaposlenje, i nađu ga. Ovo je izuzetna prilika da se susretnu svet rada i svet onih koji traže posao, da bi poslodavci dobili kvalitetne zaposlene, a oni koji su aktivni tražioci posla – našli uposlenje. Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja ulaže veliki napor da na neki način smanji stopu nezaposlenosti koja je krajem 2006. godine iznosila 21,8 odsto, a danas je smanjena na 18,8 procenata. Tome su upravo doprinele ovakve aktivne mere koje kreira Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, a sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje – rekla je Senićeva.

Ona je dodala da je za aktivne mere zapošljavanja u ovoj godini izdvojeno oko tri milijarde dinara, što je duplo više u odnosu na 2006. godinu. Na kraju je poručila učesnicima sajma da ne čekaju da ih neko pozove i ponudi im posao, jer isključivo od njih zavisi da li će se uposliti. Ovakvi sajmovi pomažu i lokalnoj samoupravi i od izuzetnog su značaja za regionalni razvoj.

Na sajmu u Leskovcu prošlog četvrtka učestvovala su 24 poslodavca, među kojima „Leteks”, „Pobeda” iz Predejana, „Strela” Klajić, „Mermo luks”, „K prom”, „Grave osiguranje”, „Albatros” taksi, „Viner broker osiguranje”, „Delta đenerali osiguranje”, „Kloting”, „Dit S”, Agencija „Đuretić”, „Mladinska knjiga”, „Drvopromet”, „Unika osiguranje”, „Por Verner Veber” i drugi. Najviše se traže tekstilci i agenti osiguranja. Naime, u oblasti tekstila učestvuju po jedna firma iz Grčke i sa Kipra kojima su potrebni šivači za rad u privatizovanim fabrikama u Leskovcu, kao što su „Zele Veljković”, „Inkol” i „Domaća radinost”.

Od 2006. godine do danas, zahvaljujući sajmovima, na području Jablaničkog okruga do posla je došlo 1.375 lica.

--------------------------------------------------------------------------------------------

U Leskovcu više od 20.000 nezaposlenih

Na evidenciji leskovačke filijale NSZ je 37.121 lice, od kojih su 19.882 (51,48 posto) – žene. Najviše nezaposlenih je u leskovačkoj opštini – 20.540 (55 odsto), potom, u Lebanu – 5.911 (16 odsto), u Vlasotincu 5.826 (15,6 posto), dok je nezaposlenost najmanja u Crnoj Travi – ispod jedan procenat.

Milan Momčilović

[objavljeno: 03/04/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.