Posađeno 50 borova povodom jubileja Beogradskih elektrana

Izvor: Press, 22.Dec.2015, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posađeno 50 borova povodom jubileja Beogradskih elektrana

Gradski menadžer Goran Vesić i direktori "Zelenila Beograd" i "Beogradskih elektrana", Slobodan Stanojević i Goran Aleksić učestvovali su danas u akciji sadnje 50 stabala borova povodom obeležavanja jubileja - 50 godina rada "Beogradske elektrane".
        Vesić je istakao da mu je veliko zadovoljstvo što je danas zasađeno prvih 50 stabala u okviru obeležavanja godišnjice "Beogradskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << elektrana". 
Skupština grada je, podsetio je, 2011. godine usvojila Strategiju pošumljavanja na teritoriji grada i od tada je pošumljeno oko 600 hektara sa oko 2.000 stabala. 
"Ove godine pošumićemo još 110 hektara i zasaditi još 450 stabala. Među evropskim prestonicama Beograd prednjači u obimu zelenih površina i mislim da možemo da postignemo da imamo i više od 20 posto zelenih površina", rekao je Vesić, a saopštila Gradska uprava. 
Tokom protekle godine, dodao je, Grad je preuzeo održavanje nekoliko šuma, čime se čuvaju zelene površine od divlje gradnje, a istovremeno se održavaju kao ukras i prirodno blago grada.
Govoreći o jubileju "Beogradskih elektrana", Vesić je istakao da to gradsko preduzeće spada u red najboljih komunalnih preduzeća grada.
Tokom 2015. godine je, dodao je, uloženo oko 1,6 milijardi dinara. 
"Elektrane", prema Vesićevim rečima, greju 21,5 miliona kvadrata, više od 310.000 stanova i oko 8.000 poslovnih objekata. 
"Toplovodnim sistemom pokriveno je 51 odsto površine grada, a naša strategija jeste da se ceo sistem dalje širi i da što više objekata priključimo na ovaj gradski sistem, kako bismo ugasili što više kotlarnica, koje su najveći gradski zagađivači", naveo je Vesić. 
Prema njegovim rečima, uporedo će se primenjivati nove tehnologije, poput upotrebe biomase, a ove godine će biti usvojena i strategiju razvoja elektrana za 2016. godinu, gde će nadležni odlučiti da li će se taj sistem razvijati uz pomoć strateškog partnera, fondova ili novcem iz gradskog budžeta. 
U svemu tome, istakao je gradski menadžer, najvažnije je da Beograd ima razvijenu strategiju o potrebi i načinu širenja celog sistema, a o njenom ugledu dovoljno govore utisci stranih partnera, koji su za dosadašnji razvoj i funkcionisanje "Elektrana" imali samo reči hvale.
Direktor JKP "Beogradske elektrane" Goran Aleksić istakao je da je ponosan na sve što je u proteklih 50 godina urađeno za Beograđane i na sve što su generacije na tom poslu uradile.
"Želimo da i u budućnosti nastavimo sa najboljom evropskom praksom i da nam svaka sledeća zima bude obeležena uspešnim radom. Današnjom sadnjom u jednom od najlepših delova grada želimo deci Beograda da poklonimo simboličan dar u čast jubileja kojim svi možemo da se ponosimo", rekao je Aleksić.
Simbolična akcija sadnje, jedan bor za svaku godinu rada "Beogradskih elektrana", na površini između Umetničkog paviljona "Cvijeta Zuzorić" i dečjeg igrališta na Malom Kalemegdanu, sprovedena je u dogovoru sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine i "Zelenilom Beograd".

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.