Poruka neofašistima: Uvreda, životinje...

Izvor: B92, 07.Jun.2020, 12:10

Poruka neofašistima: Uvreda, životinje...

Sve političke i sindikalne snage u Italiji osuđuju jučerašnje nerede grupa ekstremne desnice u Rimu.

Gradonačelnica Virdžinija Radži je napisala na svojoj Fejsbuk stranici “da su demonstranti životinje, da su na sceni bili ekstremizam i opasna ideologija koji su uzeli za pravo da prete, ruše, uništavaju i da drže u strahu ceo grad.”

“To je uvreda za Rim i sve njegove građane”, objavila je gradonačelnica Rima.

Predsednica desničarske partije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << “Frateli Italija”, Džordža Meloni je za list “La Stampa” rekla da nemaju nista zajendičko sa ultrasima i pokretom “Forza Nova” koji su divljali u Rimu.

“Nemamo ništa sa tim grupama, oni su daleko od nas”, rekla je Meloni.

Potpredsednik vlade Andrea Matarela je u tvitu naipsao “da je reč o dvostrukom anti-demokratskom napadu koji se mora osuditi”, a predsednik nacikonalnog udruženja novinara Italije Karlo Verna je nerede ultradesničarskih organizacija u Rimu ocenio kao “šamar demokratiji i slobodi štampe”.

“Ovo je još jedan dokaz koliko su opasne pristalice neofašističke i neonacističke ideologije", izjavio je poslanik Demokratske stranke Valter Verini, a zamenik ministra unutrašnjih poslova Mateo Mauri ocenjuje napade na novinare i snage reda kao "vrlo ozbiljne, podmukle i namerne", pise agencija Ansa.

Pripadnici ekstremne desnice i najradikalniji navijači oržali su juče antivladin protest u Rimu tokom kojeg su se na kratko sukobili s policijom i novinarima.

Neofašisti ekstremno desničarskog pokreta Forca Nuova pozdravljali su i fašističkim pozdravom, prenosi AP.

U jednom trenutku nekoliko demonstranata pokušalo je da otera novinare gađajući ih flašama i petardama.

Reagovao je kordon policije koji se približio demonstrantima nakon čega je usledila višeminutna napetost. Demonstranti su se neršto kasnije razišli.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.