Poruka Vučiću: Pustite Crnu Goru da sama uredi odnose sa Mitropolijom SPC

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Feb.2020, 22:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poruka Vučiću: Pustite Crnu Goru da sama uredi odnose sa Mitropolijom SPC

Potpredsednik crnogorske Vlade Milutin Simović poručio je danas predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću "da ostavi Crnu Goru na miru da samostalno uredi odnose" države i Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) Srpske pravoslavne crkve (SPC) "na dobro svih pravoslavnih vernika u Crnoj Gori".

Simović je time odgovorio na izjavu Vučića da će Srbija "ako treba, pomoći Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) u Crnoj Gori" i "platiti sve što treba za SPC", kako "ne bi oduzimali svetinje".
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />
Vučić je to rekao za beogradsku TV "Prva", komentarišući navode Poreske uprave Crne Gore o "višemilionskom" dugu MPC i najave da će taj dug, u slučaju potrebe, biti naplaćen prinudno.

Simović je rekao da ga čudi "neuobičajeno i brzo reagovanje predsednika druge države", na izjavu direktora Poreske uprave Crne Gore.

"To je samo još jedna potvrda direktnog mešanja u unutrašnje stvari Crne Gore i to predsednika Srbije, Vučića, i ne po prvi put. On 'velikodušno' nudi plaćanje dugova SPC, kako kaže 'da nam ne bi oduzimali svetinje'. O kojim svetinjama govori predsednik Vučić?", pitao je Simović.

Dodao je da je iz crnogorske Uprave za nekretnine "jasno saopšteno" da bi se dug MCP "eventualno naplatio sredstvima s računa ili od njene imovine. Naravno, ne od verskih objekata, već od nekretnina kojima ona raspolaže na atraktivnim lokacijama".

Simović je podsetio da je MPC u Buljarici, kod Budve, tražila i dobila "prenamenu" za 55.000 kvadratnih metara zemljišta za "turističko-apartmanske namene", a samo 737 kvadratna metra za tamošnju crkvu.

"Dakle 1,3 odsto za verske namjene, a 98,7 odsto za biznis", kazao je Simović.

Potpredednik crnogorske Vlade je poručio predsedniku Srbije Vučiću "da ostavi Crnu Goru na miru da samostalno uredi odnose države i MCP na dobro svih pravoslavnih vernika u Crnoj Gori".

"Mi ćemo te odnose urediti kako i pripada jednoj suverenoj i demokratskoj državi. A što se tiče crkava u Crnoj Gori: Niti ste ih gradili, niti ste ih oslobađali, niti ste ih čuvali, pa nema potrebe ni da sada priskačete. A kako ste 'priskakali i uskakali' u druge zemlje, najbolje svedoče prazni manastiri u njima i sveštenici koji tamo ne služe svom narodu, već sada unose nemir i neslogu i u Crnu Goru", zaključio je Simović.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.