Izvor: B92, 17.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Portugal za integracije Srbije

Brisel, Beograd, Beč -- Šef portugalske diplomatije Luiš Amado došao je u Beograd, u sklopu priprema za predsedavanje Portugala Evropskoj uniji.

Amado je rekao da će ta zemlja, tokom svog predsedavanja Evropskoj uniji, koje počinje 1. jula, raditi na ubrzavanju procesa evropskih integracija Srbije. "Predsedavanje Portugala Evropskom unijom biće usredsređeno na veće integrisanje celog regiona, posebno Srbije", istakao je Amado posle razgovora sa šefom srpske diplomatije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vukom Jeremićem.

On je ocenio da je Srbija zemlja sa jakom evropskom tradicijom i naglasio da se nada da će je videti u evropskoj zajednici što je pre moguće. "Mi razumemo sve probleme integracije, imamo veoma uspešna iskustva iz Evropske unije i spremni smo da pomognemo", dodao je Amado.

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić je rekao da je od portugalskog kolege zatražio podršku Portugala za dalje evropske integracije Srbije.

"Dobio sam odgovor da će se Portugal svom snagom zalagati za nastavak pregovora Srbije i Evropske unije i nadam se da ćemo za vreme njihovog predsedavanja EU potpisati Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji", naglasio je Jeremić.

Prema njegovom rečima, Portugal je obećao podršku Srbiji u daljem procesu liberalizacije viznog režima sa zemljama Šengenskog sporazuma.

Kao i juče Oliju Renu, i portugalskom diplomati, predsednik Srbije Boris Tadić preneo je namera da se što pre završi saradnja sa Haškim tribunalom i da se nastave evrointegracije Srbije.

Istovremeno, predsednik Tadić rekao je da je Srbija namerava da nastavi da brani svoje interese na Kosovu:

"Ponovio sam da je za Srbiju bilo koja forma nezavisnosti Kosova neprihvatljiva. Moj stav je i da nezavisnost Kosova ne proizvodi samo probleme i destabilizaciju Srbije, već proizvodi nestabilnost u čitavom regionu i nekim drugim složenim regionima u svetu. Pitanje Kosova i Metohije jeste i pitanje evropske bezbednosti i ovo je godina u kojoj se rešava konačni status Kosova i Metohije. Srbija ostaje privržena pregovaračkom procesu i ne odustaje od svojih interesa na Kosovu, od integriteta vlastite zemlje i ne odustaje od svog legitimnog prava da jednom postane članica EU".

Evropski komesar za proširenje Oli Ren, koji je juče boravio u Beogradu, najavio je da bi nastavak pregovora sa Srbijom mogao biti objavljen za nekoliko dana ili nekoliko nedelja. Sve zavisi od aktivnosti nove vlade, rekao je Ren u intervjuu za B92.

Kako bi lično čestitao na formiranju nove vlade, pored Olija Rena, juče je u Beogradu bio i ministar spoljnih poslova Bugarske Ivajlo Kalfin. On misli da bi nastavak pregovora Srbije sa Evropskom unijom bio snažan podsticaj Beogradu da ispuni preuzete obaveze.

"EU i Bugarska, kao sused, trebalo bi da daju vrlo važan i pozitivan signal novoj srpskoj vladi. Početak novih pregovora o stabilizaciji i asocijaciji bio bi takav znak, koji bi ukazao na jasnu evropsku perspektivu Srbije", kaže on.

EU pozdravlja formiranje Vlade

Predsedavajuća Evropske unije Nemačka pozdravila je u ime te organizacije formiranje vlade "demokratskih snaga u Srbiji".

U saopštenju koje je sinoć objavilo nemačko ministarstvo inostranih poslova u Berlinu, navodi se da su se vladajuće srpske stranke "izjasnile za reforme i evropsku orijentaciju svoje politike čime je stvorena značajna pretpostavka za intenziviranje odnosa između EU i Srbije".

"Predsedništvo EU pozdravlja to što je premijer Vojislav Koštunica saradnju sa Međunarodnim sudom za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji proglasio jednim od pet prioriteta rada svoje vlade", navodi se u saopštenju nemačkog ministarstva spoljnih poslova.

"Konkretne i delotvorne mere u tom pravcu dopustiće EU da bez oklevanja obnovi pregovore o stabilizaciji i pridruživanju sa EU", saopštilo je nemačko ministarstvo.

Nemačka kancelarka Angela Merkel čestitala je u odvojenim porukama predsedniku i premijeru Srbije Borisu Tadiću i Vojislavu Koštunici formiranje demokratske vlade.

"Sada zavisi od vaše vlade da sprovođenjem dodatnih reformi i suštinskom saradnjom sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i nadalje unapredi približavanje vaše zemlje Evropskoj uniji. Pri tome se možete pouzdati u našu punu podršku", navodi se u čestitki nemačke kancelarke premijeru Koštunici.

Plasnikova: Odlučnost i jedinstvo

Ministarka inostranih poslova Austrije Ursula Plasnik pozdravila je formiranje Vlade Srbije i potpisivanje Sporazuma o viznim olakšicama i readmisiji sa EU.

"Zaključenjem ovog sporazuma na dobitku su ljudi na obe strane. Na jednoj strani, on građanima Srbije donosi željene olakšice, a na drugoj, stvara se veća bezbednost koja koristi svima nama u Evropi", istakla je ona u saopštenju.

"Ovo je dalji važan korak kojim se Srbija vodi iz izolacije. Kao sledeće, moramo se posvetiti temi liberalizacije viznog režima. To ćemo preduzeti na osnovu konkretnog plana, koji predviđa ispunjenje određenih bezbednosnih standarda", najavila je Plasnikova.

"Nova vlada mora sada pokazati odlučnost i jedinstvo kako bi Srbija napredovala na putu stabilnosti i ekonomskog razvoja. Ona mora, u interesu bolje budućnosti za građane Srbije, biti jedinstvena kako bi uspešno savladala predstojeće izazove", navela je Plasnikova.

"Novu odlučnost očekujem posebno u potrazi za osumnjičenima za ratne zločine. Tu ne sme postojati delimična spremnost ili mentalna uzdržanost", navodi ona.

"Evropska integracija Srbije je povezana sa punom saradnjom s Haškim tribunalom. Samo tako je moguće put ka obnovi pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju ponovo otvoriti. Tek tada proces približavanja Srbije EU konačno dobija od nas svih željenu dinamiku", zaključila je šefica austrijske diplomatije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.