Portret Vladimira Iljiča Lenjina prodat za 4,7 miliona dolara

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Okt.2015, 16:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Portret Vladimira Iljiča Lenjina prodat za 4,7 miliona dolara

Portret Lenjina koji je naslikao čuveni američki umjetnik Endi Vorhol prodat je na aukciji za 4,7 miliona dolara.

Kako se pretpostavlja, platno je ranije na aukciji u „Sotbiju“ 2002. godine za 554.150 dolara kupila londonska zlatara “Lorens Gref“.

Prema katalogu “Sotbija“, serija Endija Vorhola u koju spada i portret boljševičkog revolucionarnog lidera Vladimira Iljiča Lenjina, jedno je od poslednjih umjetnikovih remek djela.

Platno je visine >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << 183 centimetra, drugo po veličini iz serije slika koje je Vorhol stvorio 1986. godine za izložbu koja je trebalo da bude održana sljedeće godine sa njemačkim galeristom Berndom Kluserom.

“Zajedno sa svojim pandanima, ova monolitna crna slika svakako spada među najpreciznije i najsvečanije umjetnikove kasnije radove, i zajedno sa ranijim serijama Srp i čekić i Maovim portretima iz 1970, čini intrigantan britak odgovor na potrošačke proizvode i kapitalističke žetone, koji je lansirao Vorhol.

Na prvom mjestu, zbog cijene od 6,28 miliona dolara, našla se slika Žan-Mišela Baskijata, dimenzije platna su 182 centimetra, “Crni sportista“ iz 1982., koja je posljednji put stavljena u ponudu 2004. godine i procijenjena između 1,2 i 1,8 miliona dolara.

Nešto kasnije, oko 2009. godine, pojavila se u njujorškoj galeriji “Kristof van de Vega“ i navodno je prodata engleskoj zlatari „Lorens Gref“ po traženoj ceni od 3,5 miliona evra ili 3,9 miliona dolara.

“Nastala u ovoj ključnoj godini “Crni sportista” pripada ubjedljivoj i ambicioznoj grupi radova koji izazivaju snažan i dvosmisleni pogled na sportiste crne rase“, navodi se u bilješki kataloga.

(NN/SPUTNIK)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.