Porodiljama neće biti naplaćivan solidarni porez

Izvor: Studio B, 16.Dec.2015, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porodiljama neće biti naplaćivan solidarni porez

Vlada Srbije je donela zaključak da se solidarni porez na naknade porodiljama ne naplaćuje.

Da bi onima koje su već platile naplaćeni iznos bio refundiran, poreskoj upravi opštine na kojoj žive treba da podnesu dokumentaciju o naplati poreza, javlja RTS. Naime, oporezovane su zakasnele objedinjene isplate naknada za porodiljsko bolovanje, koje su, u zbiru, premašile 60.000 dinara.

Najpre su kažnjene kašnjenjem naknade, a potom i obračunom poreza na kumulativno >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << isplaćena porodiljska bolovanja.

"Imamo primer jedne žene koja nam je rekla da je za prvi kvartal isplate porodiljskih naknada morala da plati 16.000 dinara solidarnog poreza. To je nekome ko ima platu od 30.000 dinara, veliki novac", kaže Dragana Soćanin iz Udruženja "Roditelj".

Tako proizlazi da se i dalje poštuje Zakon o umanjenju neto prihoda lica u javnom sektoru, koji je prestao da važi pre godinu dana. A i kada je bio na snazi, nije se odnosio na porodilje zaposlene kod privatnika, kojima je takođe naplaćivan solidarni porez.

"Slučaj nepravilne naplate solidarnog poreza je primer lošeg rada uprave, besmislene primene zakona, neblagovremenog rada uprave, inercije, otpora administracije do te mere da moramo da se pitamo da li izvršna vlast kontroliše administraciju ili administracija kontroliše izvršnu vlast", kaže zaštitnik građana Saša Janković.

Vlada Srbije danas je donela zaključak da se solidarni porez na naknade porodiljama ne naplaćuje i da se refundira onim koje su ga već platile.

"Ovaj zaključak je dovoljan za poresku upravu, koja je već pripremila način kako će to biti propraćeno softverom i procedurama", kaže ministar finansija Dušan Vujović.

Prema njegovim rečima, potrebno je da se svi pojave sa zahtevom, da podnesu dokaze o tome šta je plaćeno i kako je plaćeno i dokazom u kom su statusu bili.

"To će biti urađeno u najkraćem mogućem roku, ja očekujem da će tehničko saopštenje poreskoj upravi biti saopšteno već sutra", rekao je Vujović.

Procenjuje se da je oko 60.000 porodilja obuhvaćeno obračunom solidarnog poreza. Tačan broj znaće se po prijemu zahteva za refundaciju. Ukoliko ima nejasnoća, ministar finansija i ministar za rad spremni su da roditeljima daju dodatna objašnjenja.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Lončar i Vujović o naknadi za porodilje

Izvor: B92, 16.Dec.2015

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da će problem naplate solidarnog poreza porodiljama uskoro biti rešen...Lončar je tokom skupštinske rasprave o izmenama tri zakona iz oblasti zdravstva rekao da se čuo sa ministrom finansija Dušanom Vujovićem i da očekuje da taj problem danas ili...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.