Porodično nasilje u Srbiji veoma rasprostranjeno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Feb.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porodično nasilje u Srbiji veoma rasprostranjeno

BEOGRAD - Izveštaj UNHCR-a i nevladine organizacije "Praksis" navodi da je porodično nasilje u Srbiji veoma rasprostranjeno, a najviše je zastupljeno u izbegličkim porodicama verovatno zbog specifično teške situacije u kojima se nalaze.

Žrtve se suočavaju sa velikim problemima, među kojima su svakako i oni pravni, navodi se u ovom izveštaju koji je danas predstavljen u Beogradu i koji treba da pruži dodatnu pomoć žrtvama nasilja u porodici.

Najčešći >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uzrok smrti žena starosti od 19 do 44 godine u svetu je nasilje u porodici, mnogo češći od ratnih stradanja, malignih oboljenja ili saobraćajnih nesreća, a statistika Saveta Evrope govori da između 40 i 70 odsto žena ubiju njihovi intimni partneri.

Čiplić: Problem nerešiv u dogledno vreme

Ministar za ljudska i manjinska prava Srbije Svetozar Čiplić kaže da je taj problem veoma rasprostranjen i u Srbiji, ali da se on ne može rešiti u dogledno vrijeme.

"To nije problem koji se dogodi jednom i koji se završi za svagda. Očigledno je da je to nešto što naše društvo mora imati kao permanentnu meru", ocenio je on.

Kocalainen: Nasilje je nevidljivo jer se ne razgovara

Lenart Kocalainen iz UNHCR-a kaže da se do rešenja neće doći dok o nasilju ne počne da se govori otvoreno.

"Mi želimo da budemo deo napora društva, da zajedno sa nevladinim organizacijama i međunarodnim institucijama suzbijemo ovaj problem. Problem, je međutim, što je on nevidljiv i dokle god ne počne da se razgovara o njemu, on će ostati takav", poručio je on.

Žrtve su najčešće žene i devojčice, a osim trauma koje trpe u svojim porodicama, nakon što odluče da se sa nasilnicima suoče, nailaze na pravne nepoznanice i mane domaćeg pravnog sistema.

Pravnik Saša Gajin kaže da je po Krivičnom zakonu moguće utvrditi odgovornost za silovanje u braku.

Problem je i što sudski procesi traju godinama, a mana Krivičnog zakona je i to što ne postoji mera koja bi zabranila prilazak nasilnika žrtvi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.