Porodici Ristić je hitno potrebna naša pomoć

Izvor: B92, 10.Jul.2018, 20:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porodici Ristić je hitno potrebna naša pomoć

Docentu na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Nišu dr Nenadu Ristiću je i daje potrebna naša pomoć kako bi okončao lečenje.

Kako je za B92.net rekla njegova supruga Marina Stojanović-Ristić, Nenad je 2017. godine teško oboleo od retke vrste limfoma koji se zove T lymphoblastic lymphoma.

“Radi se o vrlo retkoj i agresivnoj vrsti ne-Hočkinovog limfoma, koja pogađa samo 2% obolele populacije i jako je agresivan. Zbog prirode bolesti i veće uspešnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << lečenja u inostranstvu, kontaktirali smo bolnicu Maltezer u Nemačkoj, oni su nam dali uputstva i cenovnik. Preko humanitarne fondacije „Budi human“ počeli smo sa prikupljanjem novca i ubrzo obezbedili potreban iznos za lečenje koje je podrazumevalo transplataciju matičnih ćelija (cena transplatacije sa dodatnom dijagnostikom je iznosila 96.000 evra). Svu potrebnu hemioterapiju je primio u Srbiji, ušao je u remisiju i mi smo već krajem oktobra bili u Nemačkoj. Transplantacija matičnih ćelija je izvršena 10.11.2017. godine. Sve je prošlo u najboljem redu i vrlo brzo je bio pušten na kućno lečenje. Međutim, ubrzo su se javili problemi, bolovi u stomaku, te je opet vraćen u bolnicu. Utvrđeno je da se radi o teškoj i jako ozbiljnoj komplikaciji, veno-okluzivnoj bolesti jetre. Započeto je sa terapijom, koja je jako skupa. Sedam dana lečenja koštalo je 35.000 evra. Sama terapija je dala učinka, međutim, zbog ozbiljnosti stanja, potrebno je bilo tri nedelje iste. Ukupno 105.000 evra za terapiju! Novcem prikupljenim uz pomoć prijatelja i fondacije „Budi human“, dug prema bolnici smo sveli na 73.000 evra pre nego što smo se vratili u Srbiju početkom februara 2018. godine. U međuvremenu smo taj dug smanjili na 25000 evra”, navodi Marina.

Kako je istakla, nakon povratka iz Nemačke obratili smo se i Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje da pomogne u izmirivanju duga za lečenje komplikacije nastale nakon transplatacije matičnih ćelija.

“Međutim, nismo naišli na razumevanje, iako ne postoji mogućnost da se ova komplikacija leči u Srbiji. Nažalost, moram dodati da sam i ja bolesna, da mi je 2016. godine oktobra meseca pred porođaj, ustanovljen veliki tumor na mozgu koji je ugrožavao vitalne funkcije. Nakon rizičnog porođaja dobili smo devojčicu, a meni je klasičnom operacijom odstranjen veći deo tumora. Druga faza mog lečenja koja je podrazumevala intervenciju Gama nožem trebalo je da se obavi prošle godine. Međutim, kako sam sve vreme bila uz supruga tokom njegovog lečenja, aktivno učestvovala u prikupljanju novčanih sredstava i brinula o našem malom detetu, ja sam svoje lečenje odložila do daljnjeg. Dalje mogućnosti za prikupljanje novca su nam značajno smanjene. Dug koji imamo prema bolnici u Nemačkoj u velikoj meri komplikuje realizaciju kontrolnih pregleda neophodnih za praćenje toka oporavka mog supruga, dok je dalje odlaganje intervencije Gama nožem na mozgu veoma rizično po moje zdravlje”, zaključila je Marina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.