Porodice traže presude

Izvor: RTS, 02.Avg.2011, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porodice traže presude

Udruženje porodica nestalih i poginulih i Komisija Vlade Srbije za nestale zatražili su od Hrvatske da sudi odgovornima za zločine počinjene u "Oluji". Srbija nije zadovoljna ni dinamikom identifikacije posmrtnih ostataka srpskih žrtava iz "Oluje".

Procesurianje odgovornih za ratne zločine počinjene tokom "Oluje" i razrešenja sudbina nestalih, zahtevi su Udruženja porodica nestalih i Komisije Vlade Srbije za nestale.

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Veljko Odalović izjavio je povodom 16. godišnjice zločina tokom akcije "Oluja", da je od 2001. godine do danas ekshumirano 969 osoba sa područja Krajine.

Šesnaestu godišnjicu "Oluje" Srbi iz Hrvatske dočekuju zadovoljniji nego do sada, i to pre svega zbog prvostepene presude hrvatskim generalima za zločine u toj akciji, kojom je sudski dokazan organizovani zločin nad Srbima.

To nije dovoljno, ali je dobra polazna osnova. Na drugoj strani, u Hrvatskoj se ignorišu i brojne ekshumacije koje praktično potvrđuju te zločine.

Čedomir Marić iz Udruženja porodica nestalih i poginulih u Hrvatskoj kaže da porodice žrtava pogađa to što u Hrvatskoj ova tema nije medijski propraćena.

Međutim, kao trajni problem ostaje činjenica da se u poslednih deset godina dodatno smanjio broj Srba u Hrvatskoj, pa se procenjuje da će ih na novom popisu biti oko tri procenta.

To se, rečeno je, uklapa u predratne Tuđmanove želje. Kao što nije zadovoljna procesom povratka, Srbija nije zadovoljna ni dinamikom identifikacije posmrtnih ostataka srpskih žrtava iz Oluje.

"Ono na čemu insisitramo je da se sve u Hrvatskoj ekshumira. Predugo je trajalo, upoznali smo i međunarodnu zajednicu i Evropsku komisiju sa time. U naredne dve godine ćemo završiti sve lokacije", rekao je predsednik Komisije za nestale Vlade Srbije Veljko Odalović.

Prema svedočenju iz Hrvatske, u toj zemlji ni danas nema prostora za preispitivanje domovinskog rata i "Oluje". I dalje ne postoji ni jedna pravosnažna presuda za zločine nad civilima u Oluji.

"Pitanje razumevanja Oluje u Hrvatskoj kao akcije koja je rezultirala zločinima nije u tome da se prizna da su počinjeni zločini, nego da je to bio deo strategije, što presuda u Hagu potvrđuje", rekao je Mario Mažić iz Inicijative mladih za ljudska prava u Hrvatskoj.

U "Oluji" je proterano više od 200.000 Srba, a prema podacima izbegličkih udruženja, ukupan broj poginulih i nestalih Srba, od kojih je najviše civila, je 1960.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.