Šutanovac: Dostupna sva vojna dokumenta

Izvor: Blic, 29.Apr.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šutanovac: Dostupna sva vojna dokumenta

Porodice žrtava bombardovanja RTS-a zatražile su juče od ministra odbrane Dragana Šutanovca da njegovo ministarstvo sudu podnese dokaze „da su državni i vojni vrh 23. aprila 1999. namerno žrtvovali šesnaestoro radnika RTS-a”.

U otvorenom pismu koje je potpisala Žanka Stojanović, majka stradalog Nebojše, podseća se da je ministar Šutanovac septembra 2007. obećao da će „učiniti sve što je potrebno... da se čitav sudski postupak u vezi s tim zločinom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << obnovi u svetlu novih dokaza”. Šutanovac je rekao za „Blic” da je rasvetljavanje istine o bombardovanju RTS-a jedan od njegovih prioriteta, kao i da je prvi ministar odbrane, nakon demokratskih promena, koji je sa svih dokumenata koji su traženi skinuo oznaku vojne tajne i insistirao da se ta stvar razreši na sudu.

- Iz najiskrenije želje da pomognem porodicama i skinem ljagu sa celokupnog Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i da se napokon pred licem pravde nađu oni koji su zaista odgovorni javno sam zatražio da pravosudni organi pokrenu postupak u kome će MO dostaviti apsolutno sva dokumenta koja ima, uključujući i moju prepisku sa komandantom NATO snaga iz Napulja, admiralom Urlihom - kaže Šutanovac.

On podseća da je na poslednjem sastanku sa porodicama poginulih dogovoreno da sa advokatom porodica dođu u MO i da zajedno pokušaju da nađu dokaze koje bi pred lice pravde izveli sve koje su znali, a nisu obavestili radnike RTS da će u toj noći biti i ta zgrada bombardovana. Umesto toga, kako tvrdi Šutanovac, pojavljuje se novi svedok Lakičević Đorović sa „apsolutno neistinitim tvrdnjama koje podgrevaju mogućnost postojanja izmišljenog transkripta, a u isto vreme porodicama daje nadu da bi njegovo svedočenje moglo da nas dovede do tih podataka”.

Sa Đorovićem sam u prisustvu porodica obavio razgovor na kojem je nedvosmisleno utvrđeno da ni on nikada nije došao u posed tih transkripta. U istrazi koju smo nakon toga vodili u MO utvrdili smo da je čak izmišljao imena ljudi koji su navodno presretali telekomunikaciju i zabeležili te razgovore u Vojsci Srbije i tada u Vojsci Jugoslavije i da ne postoji čovek koji se preziva Krstevski koji je navodno u to vreme radio na pozicijama koje su mu omogućavale da dođe do takvog podatka, a kojeg pominje Lakić Đorović - dodaje Šutanovac.

Napominje da se nakon njegovog poziva da se to reši na sudu i skidanju oznake vojne tajne pojedinci fokusiraju na njega, optužujući ga da je i sam deo zavere u kome se štiti Miloševićev režim, umesto da zajedno reše problem.

- Lično sam bio hapšen i prebijan za vreme Miloševićevog režima. A sada sam spreman da svoj iskaz dam pred bilo kojim sudskim organima - kaže Šutanovac.

Ministar odbrane insistira da nadležni državni organi uzmu izjavu od potpukovnika Lakićevića Đorovića i tvrdi da će nakon toga svima biti jasno da su to spekulacije.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.