Porodice nestalih u ratovima ne dobijaju odštetu

Izvor: N1 televizija, 12.Okt.2016, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porodice nestalih u ratovima ne dobijaju odštetu

Dok Beograd i Priština polemišu o imovini, gotovo dve decenije od poslednjih ratnih sukoba na teritoriji bivše SFRJ, porodice nestalih u Srbiji i dalje ne dobijaju ratnu odštetu. U Srbiji još ne postoji ni zakon po kom bi se najbližima nestalih osoba isplaćivala mesečna materijalna odšteta.

Nestali za državu nisu žrtve, sve dok se njihova sudbina ne sazna ili dok ih najbliži ne proglase mrtvima. U komisiji za nestala lica Vlade Srbije najavljuju donošenje novog zakona.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << />
“Pokušaćemo da lica koja su nestala i koja su ubijena tretiramo i žrtvama na način na koji to stvarno jeste. Postoje predložena rešenja, zajedno ćemo formirati komisije koje će dati predlog zakona i nadamo se da će on sledeće godine biti u parlamentu”, navodi Veljko Odalović.

Proglasiti mrtvima svoje bližnje, bez obzira koliko je godina prošlo od njihovog nestanka, za porodice predstavlja dodatnu traumu. Pošto u Srbiji zakona o nestalima u ratu još nema, neke porodice, kako kažu u Fondu za humanitarno pravo, bile su primorane da, posle svega, pravdu potraže na Kosovu.

“Mi imamo informacije da je najmanje desetina porodica nestalih Srba se prijavilo za novčana davanja po kosovskom zakonu, jer ta prava ne bi mogli da ostvare u Srbiji”,navodi Relja Radosavljević iz FHP-a.

U ovom trenutku, prema podacima Vlade Srbije 1.664 osobe se vode kao nestale iz ratnih sukoba na prostoru Kosova i Metohije, u čitavom regionu na teritoriji bivše SFRJ to je još 10.753 nestalih.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.