Izvor: B92, 19.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porodice iz Sjeverina tuže državu

Beograd -- Članovi porodica žrtava podneće tužbu protiv Republike Srbije za naknadu štete zbog nepravde i bola koji su pretrpeli.

Presudom Vrhovnog suda Srbije, kojom su potvrđene kazne za Sjeverin utvrđena je odgovornost za jedan od najstravičnijih zločina koji su počinjeni prema državljanima Srbije bošnjačke nacionalnosti, ocenio je danas Fond za humanitarno pravo.

Takođe se ocenjuje da je optužnica u predmetu Sjeverin od početka suđenja bila manjkava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jer se formacija "Osvetnici" spominje samo kao paravojna formacija, a ne kao jedinica u sastavu Vojske Republike Srpske.

FHP je pozvao državne organe da pravdi privedu Olivera Krsmanovića, koji je, nakon hapšenja Milana Lukića u Argentini i njegovog prebacivanja u Haški tribunal, jedini od četvorice osuđenih zločinaca ostao na slobodi.

Vrhovni sud saopštio je u četvrtak da je odbio žalbe branilaca na presudu Okružnog suda protiv optuženih Milana Lukića, Olivera Krsmanovića, Dragutina Dragićevića i Đorđa Ševića i potvrdio kazne od po 20, odnosno 15 godina zatvora.

Na suđenju je dokazano da su njih četvorica sa još petoricom nepoznatih pripadnika "Osvetnika" oteli 16 Sjeverinaca iz autobusa na liniji Pljevlja-Priboj, odveli ih u Višegrad, gde su ih maltretirali i mučili i potom ih ubili na obalama Drine.

Ubijeni su Mehmed Šebo, Zafer Hadžić, Medo Hadžić, Medredin Hodžić, Ramiz Begović, Derviš Softić, Medhad Softić, Mujo Alihodžić, Alija Mandal, Sead Pecikoza, Mustafa Bajramović, Hajrudin Sajtarević, Esad Džahić, Ramahudin Djatović, Ediz Gibović i jedina žena među njima - Melvide Koldžić. Njihova tela nikada nisu pronađena.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.