Izvor: Piplmetar.rs, 27.Okt.2023, 05:31

Porfirije poručio studentima: Centralno mesto u pravoslavnom životu je molitva

Naveo je da Srpska pravoslavna crkva veruje da je zdravo stanje čoveka njegova zajednica sa Bogom

Foto: Tanjug/MEDIA BIRO


Patrijarh srpski Porfirije je, prilikom obraćanja studentima u Domu kulture „Studentski grad“, rekao danas da centralno mesto u pravoslavnom duhovnom životu zauzima molitva.
„Molitva je motor koji nas pokreće na duhovni život. Molitva je naše obraćanje Bogu, zajednica sa njim, istovremeno i naše >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << svedočenje“, istakao je Porfirije.
Prema njegovim rečima, molitva je ta koja premošćuje jaz između Boga i čoveka, između onoga što je večno i onoga što je istorijsko, između nestvorenog Boga i stvorenog čoveka.
„Molitva nije cilj sam sebi, nego je sredstvo za postizanje cilja i zato ona treba da bude stalni sadržaj našeg života, stalni saputnik našeg života, naše disanje, naše gledanje, naš sluh, naš jezik“, ukazao je patrijarh.
Naveo je da Srpska pravoslavna crkva veruje da je zdravo stanje čoveka njegova zajednica sa Bogom.
„Kada govorimo o molitvi kao o sredstvu i sadržaju života možemo reći da nas molitva vodi zdravlju, normalnom stanju. Savremeni psiholozi kažu da je čovek bolesno biće, on je biće koje je razbijeno, koje je u rascepu, ispunjeno anksioznošću, raznim vrstama strahova“, rekao je Porfirije.
Porfirije je naveo da pojam spasenja potiče od grčke reči „sozo“ što znači isceljivati.
„Baš zato što se molitva ne svodi na zahteve i na ispunjavanje zahteva, bez obzira da li smo sve uradili kako treba. Molitva je zajednica sa Bogom. Ona podrazumeva naše poverenje u Boga, izraz poverenja i ljubavi prema Bogu“, objasnio je Porfirije.
Patrijarh je poručio da ukoliko su ljudi istrajni u molitvi, na njima je da čini ono što je do njih, dok će Bog uraditi ono što je do njega.
On će učiniti ono što je u datom trenutku najbolje za nas, ili će učiniti ono što smo i mi imali kao sadržaj molitve onda kada to bude bilo najpotrebnije i bolje, kada dođe vreme“, istakao je Porfirije.
(Telegraf.rs/Tanjug)


Opširnije
Izvor: Telegraf.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.