Porfirije: I država i crkva odgovorne za slučaj smrti štićenika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Avg.2012, 10:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porfirije: I država i crkva odgovorne za slučaj smrti štićenika

BEOGRAD -

Episkop jegarski Profirije izjavio je danas da će zbog smrti štićenika centra za odvikavanje od droge u Jadarskoj Lešnici još neko morati biti pozvan na odgovornost, pored sveštenika Branislava Peranovića koji je osumnjičen da je izvršio ubistvo.

Porfirije je za RTS rekao da je šokiran kako je uopšte posle nasilničkog delovanja snimljenog u centru za odvikavanje u Crnoj Reci Peranović imao mogućnost da vrši svešteničku dužnost i da se bavi opet istim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poslom.

"Ako se pokaže da je tačno i da je ubio zasigurno mora biti lišen crkvenog čina i više od toga. Ja ne mogu da prejudiciram šta će biti kasnije, pretpostavljam da još neko mora biti pozvan na odgovornost, ne mogu da kažem konkretno ko, ali neko ko je morao da ima na umu o čemu se radi", rekao je Profirije.

Naveo je da je od episkopa raško-prizrenskog Artemija bilo zatraženo da se Peranović raščini, ali da je pokrenut proces protiv Artemija i postupak njegovog raščinjavanja i da se u svemu tome desilo da se "provuče slučaj Peranovića".

On je naveo da je Peranović deleovao više kao "slobodni strelac" prilikom vršenja svešteničke dužnosti i to obavljao iz ličnog koristoljublja i više kao svoj privatni biznis.

Prema rečima Porfirija, i država i crkva su odgovorne za slučaj smrti štićenika jer su i jedni i drugi dozvolili da jedan takav čovek kao što je Peranović dobije mogućnost da pod paskom crkve i mantije radi nešto što apsolutno nema veze sa Jevanđeljem.

"Niko nema pravo da vrši nasilje i koristi agresiju. Ne možete nasiljem i agresijom izlečiti bilo kakav problem", istakao je Porfirije.

Štićenik "Centra za odvikavanje od droge" u Jadranskoj Lešnici kod Loznice Nebojša Zarubac nađen je preksinoć mrtav u pomoćnoj kući u okviru tog centra, koja pripada upravniku, pravoslavnom svešteniku Branislavu Peranoviću.

Po zvanično nepotvrđenim informacijama, sveštenik Peranović je posumnjao da je štićenik uneo drogu, udario ga šipkom u glavu i ubio.

Svešteniku je određena mera policijskog pritvora od 48 časova.

Sveštenik Peranović javnosti je postao poznat 2009. zbog prebijanja štićenika u "Rehabilitacionom centru 'Crna Reka' ".

O razlikama između "Zemlje živih" i Peranovićevih kampova

SPC ima potpisane memorandume o saradnji u lečenju bolesti zavisnosti sa Ministarstvom zdravlja i Ministarstvom unutrašnjih poslova, ali se oni prvenstveno odnose na projekat "Zemlja živih", koji je Crkva pokrenula 2005. Godine, piše "Politika".

Vladika jegarski Porfirije, koji vodi ovaj projekat, objašnjava za "Politiku" da kampovi na čijem je čelu otac Branislav Peranović, nisu u mreži onih na koje se odnose sporazumi sa državom.

" Više puta sam za javnost razdvajao te njegove "projekte" i ono što mi radimo. A razlika je bezbroj. Između ostalog, štićenici u naše kampove dolaze svojevoljno, slobodni su da odu kad hoće, dok su u Peranovićev dovođeni i na silu. Takođe, nas su posećivali i nadležni iz Ministarstva zdravlja, dolazio nam je i ministar Ivica Dačić, sarađujemo sa lekarima, stručnjacima za bolesti zavisnosti. Svi su se oni, dakle, upoznali sa našim načinom rada i sa njima sarađujemo. Jedini instrument koji koristimo u našim kampovima je ljubav i strpljenje", kaže vladika Porfirije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.