Porez kod otkupa stana

Izvor: Politika, 16.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porez kod otkupa stana

Fizičko lice ne plaća porez na prenos apsolutnih prava kada stiče svojinu ili susvojinu otkupom stana ili zgrade u društvenoj, odnosno državnoj svojini sa stanarskim pravom tj. pravom dugoročnog zakupa.
Kod prenosa prava svojine ili susvojine na ovaj način potrebno je da budu ispunjeni kumulativno sledeći uslovi:
da je predmet otkupa stan ili stambena zgrada,
da je u društvenoj ili državnoj svojini,
da na stanu ili stambenoj zgradi postoji stanarsko pravo ili pravo dugoročnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zakupa i da otkupom fizičko lice stiče svojinu na toj zgradi ili stanu.

U slučaju da nisu ispunjeni svi ovi uslovi, na primer ako se stan ili stambena zgrada na kojima postoji stanarsko pravo ili pravo dugoročnog zakupa nalaze u svojini građana, prilikom prenosa prava svojine plaća se porez na prenos apsolutnih prava. Ovaj porez se plaća i kada se stan ili stambena zgrada nalaze u privatnoj svojini pravnog lica ili preduzetnika.

U slučaju da je preduzeće u društvenoj, odnosno državnoj svojini privatizovano, porez na promet apsolutnih prava se plaća. U nekim slučajevima do prolongiranja otkupa dolazi krivicom preduzeća, koja, na primer, zbog teške finansijske situacije uslovljavaju zakupca da plati otkupnu cenu u jednokratnom iznosu. Ovakvo uslovljavanje je nezakonito, jer Zakon o stanovanju daje mogućnost otkupa na 40 godina, a taj rok može da se skrati samo ako zakupac to želi.

Ukoliko preduzeće ne dozvoli otkup u roku od 30 dana od podnetog zahteva, zakupac može pravo da ostvari preko suda u vanparničnom postupku. Sud donosi rešenje o otkupu koje zamenjuje ugovor o otkupu. Ovaj postupak po pravilu ne traje dugo, ali se zakupci teško odlučuju da svoje pravo ostvare preko suda, bojeći se da će postupak dugo trajati, ili da će se zameriti poslodavcu, ako su zaposleni u preduzeću koje je vlasnik stana.

Čekanje da se preduzeće koje je prenosilac prava svojine odobrovolji i dozvoli otkup može dovesti do toga da zbog privatizacije preduzeća zakupac mora da plati porez na promet apsolutnih prava.

Mr Radmila Bosanac, advokat

[objavljeno: 16.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.