Poreski udar na kuće i stanove

Izvor: RTS, 05.Avg.2013, 20:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poreski udar na kuće i stanove

Građani iznenađeni novim rešenjima po kojima će morati da plate veći porez na imovinu. Opštinari objašnjavaju da poreski računi nisu veći zbog rasta poreske stope, već zbog drugačijeg načina obračuna.

Vlasnicima kuća i stanova u većini opština stigla su rešenja po kojima će morati da plate veći porez na imovinu. Zakonom su propisane maksimalne stope poreza na imovinu, a na opštinama je da odluče da li će primenjivati manju stopu. Opštinari objašnjavaju da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poreski računi nisu veći zbog rasta poreske stope, već zbog drugačijeg načina obračuna.

Uz temperaturni šok, mnogi Novosađani su ovih dana doživeli i svojevrsni poreski udar kada su saznali da moraju da plate i do tri puta veći iznos za porez na imovinu.

Piroćanci će platiti oko 5,5 procenata više poreza na imovinu, a povećanje Kragujevčanima je oko 35 posto. Sve zavisi od toga u kojoj zoni je stan i koliko ljudi živi u njemu.

Od grada do grada povećanje je različito, ali su objašnjena slična: zakonom je pre dve godine predviđeno povećanje poreza na imovinu, ali ne za više od 60 odsto u odnosu na prethodnu 2010. godinu, a prošle godine nije bilo nikakvog povećanja.

"Sada plaćate ono što ste ostali dužni u 2011. godini", kaže načelnica Poreske uprave u Kragujevcu Mirjana Jevđić Stanarčić.

Načelnik Poreske uprave u Novom Sadu Miroslav Laslovski napominje da "ništa nije povećano", već da nema ograničenja od prošle i pretprošle godine.

Striktnom primenom zakona, došlo se do ovog poreza, ističe Laslovski.

Ne radi se o samovolji opština, već o primeni zakona po kojem više nije moguće na osnovu poreskog kredita ili amortizacije stana smanjiti porez i do 70 odsto, kažu upućeni.

Uz to, od ove godine se za obračun koristi tržišna cena kvadrata koju utvrđuje Republički zavod za statistiku.

Aleksandar Bućić iz Stalne konferencije gradova i opština objašnjava da porez pre svega zavisi od tržišne vrednosti nepokretnosti, koja nije ista u Beogradu i manjim opštinama.

Opštine ne mogu da povećaju poresku stopu u odnosu na zakonski maksimum od 0,4 posto, ali imaju mogućnost da je smanjuju, napominje Bućić.

Ovakvih neprijatnih iznenađenja više ne bi trebalo da bude.

Proletos je zakon opet menjan i lokalne samouprave su dužne da do 30. novembra objave stope poreza na imovinu, prosečnu cenu kvadrata i koeficijente.

Ostaje stari problem - da svaka peta kuća i svaki šesti poslovni prostor nisu evidentirani i na njih se ne plaća porez.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.